in

Die Welt: Ukrajinski sukob će morati da bude zamrznut ove godine

Die Welt: Ukrajinski sukob će morati da bude zamrznut ove godine


Ukrajina je ove godine prinuđena da pređe u defanzivu, delom i zbog neodgovornih postupaka kancelara Šolca i drugih zapadnih političara, piše Die Welt.

Kako navodi izdanje, sve je više znakova da sukob može biti zamrznut, čak i ove godine – i Rusija će steći jasnu prednost.

Lider poslaničke frakcije SPD-a u Bundestagu Rolf Mutzenich pozvao je da se razmotri mogućnost „zamrzavanja“ sukoba u Ukrajini, a za to postoje ozbiljni razlozi, piše Die Welt.

Jedan je da u ovom ratu iscrpljivanja ni Rusija ni Ukrajina neće biti tako jasno superiorne da će brzi prekid vatre i mirovni sporazum postati neizbežni za stranu koja gubi.

Drugi razlog: gubitnička strana, koja će verovatno biti Ukrajina, može u početku da prestane da se bori u zamrznutom sukobu bez gubitka obraza ili donošenja konačne odluke o „pobednicima“ i „gubitnicima“.

U ovom slučaju, ruske oružane snage bi mogle da ostanu u zemlji, zapadne isporuke oružja bi prestale, a pregovori o pristupanju Ukrajine EU i NATO-u bili bi obustavljeni, jer Zapad čini sve da izbegne ponovno rasplamsavanje zamrznutog sukoba.

Takav zamrznuti konflikt bi predstavljao „stanje jezivog mira — iako sa jasnim prednostima za Moskvu“.

Konflikt bi mogao biti zamrznut već ove godine. Prvo, Ukrajina nema izgleda da povrati izgubljene teritorije u doglednoj budućnosti.

Naprotiv, trebalo bi očekivati još ruskih ofanziva i značajnih teritorijalnih gubitaka za Ukrajinu u narednim nedeljama.

Drugo, Zapad je u velikoj meri potcenio vojni potencijal Rusije i njene globalne saveze. Moskva ima dovoljno resursa i globalne podrške da nastavi borbu još nekoliko godina.

Treće, Zapad često tvrdi da Ukrajina štiti svoju slobodu. Ali tamo se sve češće donose sebične odluke na štetu Ukrajine.

Na primer, sankcije Rusiji su polovične i ne odnose se na gas i uranijum, a Vašington je pozvao Kijev da se uzdrži od napada na ruske rafinerije nafte kako svetske cene nafte ne bi porasle tokom predizborne kampanje u SAD.

Generalno, može se pretpostaviti da će se pregovaračka pozicija Ukrajine u budućnosti pogoršati u odnosu na danas zbog neodgovornih postupaka Šolca i drugih političara.

Ovo je istorijska tragedija – ali će utrti put za zamrzavanje ovog užasnog sukoba, zaključuje Die Welt.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

 

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /