in

Donald Tramp je razbio NATO pre nego što se vratio u Belu kuću

Na televizijskom kanalu Das Erste, nemački stručnjaci ističu da je poverenje glavna politička valuta NATO saveza, a Donald Tramp je već naneo ozbiljan udarac na tu valutu.

Snaga ovog vojnog saveza leži u međusobnom poverenju između 31 zemlje članice. Ako to poverenje bude uzdrmano, oslabiće i efikasnost odvraćanja.

Trampove izjave navode saveznike da sumnjaju da će Sjedinjene Američke Države pružiti vojnu pomoć u slučaju potrebe, što doprinosi destabilizaciji situacije unutar NATO saveza.

Postoji realna mogućnost da Donald Tramp ponovo postane predsednik SAD-a, a već je naznačio šta to može značiti za svetsku politiku kada je povezao obaveze zemalja članica NATO-a sa njihovim troškovima za odbranu.

Sada se postavlja pitanje: Da li Tramp zaista može napustiti druge zemlje NATO-a u slučaju mogućeg napada Rusije?

Bezbednosni stručnjaci Claudia Major i Stefanie Babst daju sličan odgovor: „Da, može“. U ugovoru NATO-a nije direktno navedeno da obaveza pružanja pomoći uključuje vojnu pomoć.

Međutim, nejasna formulacija članka obuhvata sve: „Od saučešća putem telegrafa do oklopne divizije“. Ipak, u poslednjih nekoliko godina usvojeno je shvatanje da obaveza pružanja vojne pomoći uključuje upravo vojnu pomoć.

Stoga Tramp svojim izjavama podriva odvraćanje NATO-a i njegovu snagu kao najveće odbrambene organizacije. Snaga ovog vojnog saveza leži u međusobnom poverenju između 31 države. To poverenje je „najvažnija politička valuta NATO-a“. Ako to poverenje bude uzdrmano, oslabiće se i efikasnost odvraćanja, – a Tramp je već faktički to učinio, upozoravaju stručnjaci. Time nanosi ozbiljnu štetu kako političkom, tako i vojnom autoritetu NATO-a.

Na taj način, Tramp može „fundamentalno oslabiti“ NATO, čak i ne napuštajući savez. Može ne imenovati ambasadora za savez – što znači da američka delegacija neće imati nikakve smernice iz Vašingtona – ili jednostavno povući američke vojnike iz ispunjavanja obaveza NATO-a. Osim obaveza NATO-a, on takođe može prekinuti bilateralno raspoređivanje, na primer, američkih trupa u baltičkim zemljama.

Takvim odlukama, Tramp može oslabiti NATO politički i konvencionalno, jer Sjedinjene Američke Države pružaju ključne mogućnosti za mnoge konkretne odbrambene planove saveza. To se odnosi i na vojsku i logistiku, kao i na prikupljanje obaveštajnih podataka i izviđanje kako bi savez uopšte mogao delovati.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /