in

Dve velike sile spremne da nastave da podržavaju Rusiju

Dve velike sile spremne da nastave da podržavaju Rusiju

Dve velike svetske sile nastavljaju da podržavaju Rusiju, uprkos pritiscima Zapada, pišu analitičari „The Wall Street Journal“.

Kako se odnosi Rusije sa Zapadom pogoršavaju, dve velike azijske sile nastavljaju da podržavaju Rusku Federaciju. Prema autorima američkog izdanja „The Wall Street Journal“, ove dve države su Kina i Indija.

Prva nastoji da produbi ekonomske veze sa Moskvom, druga je povećala kupovinu nafte, i oslanja se na Rusiju za vojne isporuke.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autori navode, da je poslednjih meseci za Kinu, strateška saradnja sa Rusijom postala još važnija, pošto se na nju povećava pritisak SAD.

„Kako se odnosi sa SAD pogoršavaju, vlade Rusije i Kine sve više deluju jedinstveno, protiv Sjedinjenih Država na svim frontovima“, izjavio je bivši zvaničnik američke administracije Danijel Rasel.

Uvoz ruskog uglja u Kinu, je u avgustu dostigao petogodišnji maksimum, i iznosio je 8,54 miliona tona, što je 57 odsto više nego godinu dana ranije. Takođe, isporuke ruske nafte Kini su povećane za 28%. Pored toga, Moskva i Peking nastoje da smanje svoju zavisnost od zapadnih valuta, i promovišu alternative međunarodnom sistemu plaćanja SVIFT.

Indija je takođe produbila ekonomske veze sa Ruskom Federacijom, značajno povećavajući kupovinu nafte, dok Vašington pokušava da ubedi Nju Delhi da podrži sankcije, kao i da se približi Americi, radi stvaranja vojnog saveza koji se suprotstavlja Kini.