in

Ekonomski kolaps Mađarske- Ovo je strategija udara EU!

Evropska unija planira da sabotira mađarsku ekonomiju, ako Budimpešta blokira novu isporuku finansijske pomoći Ukrajini na samitu lidera EU ove nedelje, prenosi „Fajnenšel Tajms“ pozivajući se na poverljivi plan koji je izradio Brisel.

U dokumentu koji su sastavili zvaničnici EU, a za koji Fajnenšal tajms navodi da je imao uvid, Brisel je predstavio strategiju kojom planira da eksplicitno cilja ekonomske slabosti Mađarske, dovede u opasnost njenu valutu forintu i izazove kolaps poverenja investitora u pokušaju da nanese štetu radnim mestima i privrednom rastu Mađarske, ako Budimpešta ne odustane od veta na pomoć EU Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban obećao je da će na vanrednom samitu lidera EU u četvrtak blokirati korišćenje budžeta EU kako bi se obezbedila finansijska pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra.

Ukoliko ne odustane od svojih namera, dodaje se u dokumentu Brisela, drugi lideri EU trebalo bi da javno obećaju da će Budimpešti trajno ukinuti sva finansijska sredstva EU, sa namerom da „zastraše tržišta“, izazivajući pad forinte i porast troškova u zaduživanju u forintama.

„Ovo je Evropa koja govori Viktoru Orbanu ‘dosta je bilo: vreme je da se stane u red. Možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku“, rekao je direktor za Evropu konsultantske kuće „Eurasia Group“ Mudžtaba Rahman.

U dokumentu se navodi da bi u slučaju da ne bude postignut dogovor na samitu 1. februara, drugi šefovi država i vlada javno izjavili da, u svetlu, kako se navodi, „nekonstruktivnog ponašanja mađarskog premijera“, ne mogu da zamisle da bi Budimpešti bila obezbeđena sredstva EU.

Kako se dodaje, bez takvog finansiranja, „finansijska tržišta i evropske i međunarodne kompanije mogli bi da budu manje zainteresovani za ulaganja u Mađarsku“.

Takva kazna bi, napominje se, mogla brzo da izazove dalje povećanje troškova finansiranja javnog deficita i pad mađarske valute.

U dokumentu, za koji FT navodi da je izradio zvaničnik u Savetu EU, čije ime nije objavljeno, izlažu se ekonomske ranjivosti Mađarske, uključujući „veoma visok javni deficit“, „veoma visoku inflaciju“, slabu valutu i ​​najviši nivo otplate duga u EU srazmerno bruto domaćem proizvodu.

Navodi se da radna mesta i privredni rast u velikoj meri zavise od stranih finansija koje su zasnovane na visokim nivoima finansiranja EU.

Mnoge zemlje podržale su plan Brisela, reklo je troje neimenovanih diplomata EU za FT.

Mađarski ministar za EU Janoš Boka naveo je za FT da Budimpešta nije upoznata sa finansijskom pretnjom EU i poručio da njegova zemlja ne podleže pritiscima.

„Mađarska ne pravi vezu između podrške Ukrajini i pristupa fondovima EU i odbacuje da druge strane to rade“, rekao je on i dodao da će Mađarska nastaviti da konstruktivno učestvuje u pregovorima.

Boka je naveo da je Budimpešta u subotu poslala novi predlog Briselu, koji podrazumeva da je Mađarska otvorena da se koristi budžet EU kako bi se obezbedio paket za Ukrajinu i da se izda zajednički dug za finansiranje tog paketa, ako bi se dodale napomene kojima se Budimpešti daje prilika da se kasnije predomisli.

On je dodao da Budimpešta želi da „istraži mogućnost konstruktivnijeg i evropskog rešenja“ i da je predložila da bi mogla da podrži plan od 50 milijardi evra pomoći Ukrajini, ako bi dobila mogućnost ulaganja veta na godišnjem nivou na isplate.

Kako navodi FT, druge zemlje EU već su odbile ovaj predlog jer strahuju da bi Orban pokušavao da blokira pomoć Ukrajini svake godine i da bi izvukao dodatne ustupke.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /