in

Ekonomski rat preti da dobije najgori scenario za SAD

Ekonomska konfrontacija sa Rusijom i Kinom, mogla bi da se odvija po najgorem scenariju za SAD. Takve zaključke izneo je italijanski stručnjak, Fabricio Verde.

Nakon početka ukrajinske krize, SAD su pokrenule ekonomski rat sa Rusijom, uvodeći joj sankcije i primoravajući svoje partnere da učine isto. Prema rečima stručnjaka, ova konfrontacija može da dobije krajnje neprijatan obrt za Sjedinjene Države. Ovo prenosi publikacija „L’Antidiplomatico“.

„Takozvani zapadni svet je ušao u fazu nepovratnog propadanja. Da bi usporile ove procese, SAD su u Ukrajini izazvale sukob usmeren protiv Rusije“, piše italijanska publikacija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert je naveo, da je u ovom trenutku osnova globalne moći SAD dolar. Rasprostranjenost američke valute u svetu, omogućava Vašingtonu da promoviše svoju politiku, i da se istovremeno obogati. Međutim, sada postoji trend ka dedolarizaciji, sve više zemalja nastoji da ograniče upotrebu američke valute.

Glavni stub, koji omogućava da američka valuta nastavi da pluta, je njena vezanost za cene energije. Cena nafte i gasa je izražena u dolarima, tako da većina zemalja koje kupuju energente moraju da ih plaćaju u novčanim jedinicama, štampanim u Sjedinjenim Državama.

Međutim, nakon što je Bela kuća uvela sankcije Rusiji, koje sprečavaju tu zemlju da koristi zapadne finansijske sisteme u međunarodnoj trgovini, postalo je jasno da dolari više nisu pouzdano sredstvo plaćanja. Ruska Federacija i njeni partneri, počeli su da traže alternativu petrodolarima.

„Kremlj traži alternativu, na primer u vidu trgovine naftom sa Indijom, u rubljama ili rupijama. Saudijska Arabija takođe govori o nameri, da proda svoju naftu Kini za kineski juan“, naveo je analitičar.

Fabricio Verde smatra, da bi ekonomska konfrontacija sa Rusijom i Kinom, mogla da se odvija po najgorem scenariju za SAD. Dolar će izgubiti status glavne svetske rezervne valute, a to će postati veliki problem za Vašington. SAD će izgubiti lavovski deo svog uticaja, zajedno sa slomom američke imperije.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /