in

Ekspert: SAD se suočavaju sa “spiralom smrti”

Sjedinjene Američke Države se suočavaju sa rastom dugova koji podsećaju na „spiralu smrti“, izjavio je libansko-američki ekonomista Nasim Nikolas Taleb.

Autor čuvene knjige „Crni labud“ o posledicima nepredvidivih događaja na svetsku ekonomiju rekao je da američki deficit raste do te mere da bi bilo potrebno čudo da se popravila šteta, prenosi Blumberg.

„Sve dok imate Kongres koji nastavlja da povećava limit zaduženja i sklapa poslove jer se boji posledica ispravnih odluka, to je politička struktura političkog sistema, na kraju ćete imati spiralu duga“, istakao je Taleb.

On je dodao da je spirala duga nalik „spirali smrti“.

Rast javnog duga i nedostatak novca dovešće američku ekonomiju do tužnog kraja, rekao je Taleb.

Taleb je definisao rastući teret duga kao „beli labud” – rizik koji je verovatniji od neočekivanog događaja koji se zove „crni labud”. On nije precizirao koji bi scenariji mogli da postoje za kolaps tržišta, ali je napomenuo da „beli labud” uključuje budžetski deficit SAD, kao i ranjivost privrede, koja je sada manje otporna na šokove nego prethodnih godina.

Američki državni dug je krajem 2023. godine prvi put u istoriji premašio 34 biliona dolara pošto je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo da je „ukupni neizmireni javni dug“ SAD porastao na 34,001 biliona dolara, preneli su mediji.

(, Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /