in

Eksperti o posledicama zaplene ruske imovine po SAD

Konfiskacija zamrznute ruske imovine od strane Sjedinjenih Američkih Država, može dovesti do toga, da veliki investitori u državni dug SAD, razmišljaju o diversifikaciji svoje imovine.

Osim toga, to će povećati fragmentaciju međunarodnog finansijskog sistema i doprineti dedolarizaciji, prenose ruski mediji.

Odbor za spoljne poslove američkog Senata, podržao je u sredu predlog zakona o transferu zamrznute ruske imovine za potrebe Ukrajine, preneo je Blumberg rezultate glasanja. Predlog zakona sada treba da odobri Senat u punom sastavu.

„Ovde ključni investitori u američki državni dug, kao što je Saudijska Arabija, mogu ove postupke mogu smatrati kršenjem integriteta… Saudijska Arabija, neki drugi relativno nezavisni igrači, mogu razmišljati o diversifikaciji svojih spoljnih ulaganja“, prokomentarisao je mogućnost konfiskacije zamrznute ruske imovine, Lev Sokolščik, naučnik Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije pri Visokoj školi ekonomije Nacionalnog istraživačkog univerziteta Rusije.

On je napomenuo, da takvim zemljama neće biti tako lako da diverzifikuju sredstva u sadašnjim uslovima, jer će SAD pokušati da se tome odupru na svaki mogući način.

Najbliži partneri Sjedinjenih Država koji su investirali u njihov nacionalni dug, na primer Japan, „malo je verovatno da će reagovati na povlačenje ruske imovine“.

Osim toga, pokušaji konfiskacije ruske zamrznute imovine „jačaju proces deglobalizacije i fragmentacije međunarodnog finansijskog prostora“, a takođe „doprinose dedolarizaciji i deevroizaciji zemalja koje su u „zoni rizika“, kaže Maksim Osadčij, šef analitičkog odeljenja BKF banke. Ovo takođe povećava popularnost alternativnih valuta, pre svega juana, u međunarodnim plaćanjima.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /