in

Eliminacija dolara podiže efikasnost kinesko-ruskog partnerstva

Eliminacija dolara podiže efikasnost kinesko-ruskog partnerstva

Plaćanja u rubljama i juanima omogućiće povećanje efikasnosti kinesko-ruske trgovine i ublažiti finansijske rizike koji proizilaze iz jednostranog pritiska koji vrše SAD, rekao je za TASS Ćian Feng, viši istraživač na Univerzitetu Taihe.

„Ako se koriste plaćanja u nacionalnim valutama, biće moguće izbeći fluktuacije deviznih kurseva i deviznih troškova, pojednostaviti procese i procedure izvršenja transakcija i povećati lakoću i efikasnost trgovine“, rekao je Ćian.

Kina i Rusija su ubrzale proces zamene juana i rublje za dolar u međusobnim obračunima kako bi smanjile zavisnost od američke valute i ublažile rizike, primetio je ekspert. „Takve mere su racionalan odgovor na akcije SAD; to je neizbežna borba sa hegemonijom dolara“, dodao je on.

Zamena dolara nacionalnim valutama će smanjiti rizike vezane za fluktuacije deviznog kursa, kao i izloženost restriktivnim merama koje nameću pojedine zemlje, rekao je Ćian.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Pošto SAD imaju dominantnu poziciju u globalnom finansijskom sistemu, mogu da pojačaju pritisak i da se mešaju u poslove drugih zemalja putem manipulacije valutama, sankcijama i zamrzavanjem imovine“, primetio je istraživač.

U trenutnoj situaciji, Kina i Rusija mogu „do određenog stepena da dožive američki finansijski progon i sankcije“, naveo je ekspert. „Izvršavanje obračuna u nacionalnim valutama omogućiće Kini i Rusiji da u određenoj meri izbegnu takve rizike, obezbeđujući tako sopstvenu ekonomsku bezbednost“, dodao je on.

I Kina i Rusija već izvesno vreme sa svojim partnerima, ali i međusobno, trguju u lokalnim valutama, slabeći tako američki dolar.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /