in

EU dogovorila novi paket sankcija Rusiji, uključujući i gornju granicu cene nafte

EU dogovorila novi paket sankcija Rusiji, uključujući i gornju granicu cene nafte

Predstavnici zemalja članica EU dogovorili su novi paket sankcija Rusiji, koji uključuje uvođenje ograničenja cena nafte, objavio je list Politiko , pozivajući se na evropske diplomate.

Kako navodi izdanje, zvaničnici su u utorak postigli okvirni sporazum o osmom paketu sankcija, a u sredu, 5. oktobra, odobriće konačnu verziju teksta.

Ranije je The Wall Street Journal, pozivajući se na zvaničnike, izvestio da bi Evropska unija mogla da odobri gornju granicu cene ruske nafte u dve faze. Istovremeno, evropski političari će verovatno odložiti usvajanje završnog dokumenta dok sve zemlje G7 ne budu spremne, pišu mediji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na samitu 26-28. juna, ministri finansija zemalja G7 potvrdili su nameru da smanje zavisnost od ruskih energenata i provizorno su se složili da počnu da ograničavaju cenu nafte i gasa koje prodaje Moskva.

U septembru su potvrdili nameru da uvedu plafon na crno zlato. Planirano je da ograničenje cena stupi na snagu 5. decembra za naftu i 5. februara 2023. godine za naftne derivate.

Moskva je u odgovoru upozorila da će zemlje koje budu primenjivale ograničenja ostati bez izvoza iz Rusije.

Kao što je predsednik Vladimir Putin izjavio, Moskva neće isporučivati ništa u inostranstvu ako je to suprotno njenim interesima.