in

EU priznaje nameru da konfiskuje rusku imovinu

Za konfiskaciju ruske imovine zamrznute u EU i njeno korišćenje, uključujući i za potrebe obnove Ukrajine, potreban je pravni okvir, koji još ne postoji, ostaje još mnogo posla, rekla je šef Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Lideri EU su prošle nedelje naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da bi usvajanje ovakvih odluka „bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, Moskva će „tražiti načine da se bori protiv toga“. Takođe je istakao da EU i Zapad pljačkaju tuđu imovinu.

„Naš cilj nije samo zamrzavanje, već i konfiskacija imovine. Radimo na tome, napravili smo radnu grupu. Rade i međunarodni stručnjaci. Konkretno, oni utvrđuju koji zakonski okvir je potreban da bi se već zamrznuta imovina konfiskovala i koristila za finansiranje obnove Ukrajine. Tako da postoji takva želja, ali to nije lako sa pravne tačke gledišta, ima dosta posla da se uradi “, rekla je fon der Lajen.

Šef EK u utorak učestvuje na konferenciji o obnovi Ukrajine koja se održava u Berlinu. Fon der Lajen je obećala da će finansirati hitnu obnovu ukrajinske energetske infrastrukture za milijardu evra.

Nejasne su međutim namere EU da pravi strategiju obnove zemlje koja je trenutno u ratu i za koju se uopšte ne zna u kojim će granicama ostati.Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /