in

EU u očajničkom pokušaju da nanese štetu Rusiji priprema poslednje mere

EU u očajničkom pokušaju da nanese štetu Rusiji priprema poslednje mere

Vlasti EU toliko žele da naškode Rusiji da se spremaju da preduzmu potpuno apsurdne mere protiv nje. Ovo mišljenje izneo je američki analitičar Džek Rasmus.

Zemlje EU razgovaraju o mogućnosti uvođenja još jednog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi trebalo da uključi uspostavljanje maksimalne cene za kupovinu ruske nafte.

Prema Džeku Rasmusu, time EK zapravo želi da se pretvori u kartel koji kontroliše svetske cene energenata, piše CounterPunch.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Saudijska Arabija, pa čak ni OPEK nisu uspeli da kontrolišu svetske cene nafte u prošlosti, budući da su njeni najveći proizvođači. Ipak, EU veruje da može postati kartel, a da čak i ne utiče na svetsko snabdevanje“, iznenađen je Džek Rasmus.

Prema predstavljenom planu, EU neće kupovati rusku naftu po svetskim cenama. Zemlje evropskog bloka moći će da kupuju energente od Ruske Federacije samo ako njihova cena bude znatno niža od tržišne.

Prvi put je ovakvu ideju pre nekoliko meseci iznela američka ministarka finansija Dženet Jelen i dobila je podršku u zemljama G7. Sada se o ovoj inicijativi aktivno raspravlja u Evropskoj uniji. Prema autoru CounterPunch-a, Jelenin predlog je čista besmislica.

„Tada je to bio ekonomski apsurdan predlog, a ništa manje apsurdan nije ni danas“, rekao je ekspert.

Svetskom naftom se trguje isključivo u američkim dolarima, a isto važi i za druge važne industrijske i mnoge poljoprivredne proizvode. Glavni cilj zapadnih sankcija, koje podrazumevaju uvođenje gornje granice cena, jeste da se ograniče prihodi Ruske Federacije i da joj se uskrati pristup petrodolarima.

Zapad se na takve mere odlučio nakon što je postalo jasno da su njegove početne sankcije potpuno propale.

„Ograničavanje cena je samo najnoviji očajnički pokušaj SAD i EU da uvedu sankcije ruskoj nafti. Ali to neće uspeti“, rekao je kolumnista CounterPunch-a.

Ekspert je primetio da Rusija, ako EU uvede plafon cena nafte, jednostavno neće prodavati energente evropskim zemljama – ona će preusmeriti svoje tokove u Aziju. Osim toga, postavljanje ograničenja cene nafte podrazumeva da će ga se morati pridržavati i zemlje koje nisu članice EU, ali niko neće podržati takve mere osim takozvanog kolektivnog Zapada.

Međutim, EU i SAD veruju da imaju trik u rukavu koji će im omogućiti da nateraju ostatak sveta da se pridržava gornje granice cena. Oni žele da obavežu zapadne kompanije da odbiju osiguranje brodova pomorskim prevoznicima ako se ruska nafta koju oni prevoze proda za više od utvrđenog limita. Prema Džeku Rasmusu, ni ova ideja neće uspeti.

„Prekid isporuke ruske nafte, u kombinaciji sa uskraćivanjem osiguranja brodova, verovatno će dovesti do povećanja popularnosti alternativnih pomorskih prevoznika sa sedištem ne na Zapadu.

To znači da će zapadne brodarske kompanije izgubiti ogroman profit“, rekao je Džek Rasmus.

Sumirajući, možemo konstatovati da je ideja pretvaranja EU u globalni naftni kartel koji određuje cene na svetskom tržištu nafte apsurdna. Takvu inicijativu u savremenim realnostima je nemoguće sprovesti.