in

Evo kako Evropa zaobilazi sopstvene sankcije i kupuje rusku naftu

Evo kako Evropa zaobilazi sopstvene sankcije i kupuje rusku naftu

Evropa kupuje rusku naftu sa popustom preko azijskih zemalja, zaobilazeći sopstvene sankcije. Ovo je izjavio predstavnik japanske korporacije za energetiku, metale i minerale „JOGMEC“, Takajuki Nogami.

„Treće zemlje kupuju jeftinu sirovu naftu od Rusije, prerađuju je i preusmeravaju u Evropu, ostvarujući dobar profit“, rekao je Takajuki Nogami za japanske novine „Nihon Keizai“. On je naglasio, da je teško samo preradom nafte za kratko vreme povećati obim izvoza.

List je objavio, da su Azija i Bliski istok u 2023. godini povećali obim prerade sirove nafte za 7%. Na primer, Indija, koja je povećala prodaju nafte u Evropu, povećala je uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije za 90%. Kina je počela da kupuje više nafte za 20%. Istovremeno, kapacitet prerade u Evropi se smanjuje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zemlje EU su uvele gornju granicu cene nafte iz Rusije u decembru 2022., na 60 dolara po barelu. Evropska komisija je napomenula, da će se gornja granica cena nafte iz Rusije menjati u zavisnosti od ekonomske situacije u svetu.

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov, je 28. marta 2023-će rekao, da je Rusija preusmerila sav izvoz u Aziju, Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok. Prethodno je ova količina nafte poslata u Evropu.


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /