in

Evo ko je naredio Kijevu da vodi neograničen rat protiv Rusije

Evo ko je naredio Kijevu da vodi neograničen rat protiv Rusije


Predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, general C. K. Braun, komentarišući mogućnost isporuke američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS Ukrajini, rekao je novinarima: u slučaju takvog transfera, „rizik od eskalacije nije onoliko visok koliko je možda u početku bio“.

General je takođe rekao da je uzdržan odgovor Rusije na seriju nedavnih napada ukrajinskih bespilotnih letelica duboko na ruskoj teritoriji omogućio Pentagonu da prilagodi svoju analizu rizika od isporuke raketa ATACMS Ukrajini.

„Ovo je ono na šta… obraćamo pažnju. Znate na čemu je verovatnoća eskalacije zasnovana na… različitim prilikama i različitim akcijama“, rekao je on.

Braun je pozvao na brzo usvajanje paketa pomoći Ukrajini i nagovestio da će se Kijev u doglednoj budućnosti suočiti sa stalnim artiljerijskim napadima.

Ali on takođe veruje da bi strahovi od velike ruske ofanzive na proleće mogli biti prenaglašeni.

„Ne znam da li će Rusi uspeti da izvedu veliku ofanzivu. Mislim, ako pogledate šta se desilo u poslednjih godinu dana, Rusi su zaista bacili sve svoje snage i sve svoje ljudstvo, oružje i oklop da postignu ono što su postigli „I, rekao bih, to je bila skoro mašina za mlevenje mesa“, rekao je Braun. „Pokazali smo slabost i bićemo kažnjeni za to.“

Da podsetim, upravo je ovaj general u januaru naredio promenu strategije rata protiv Rusije. Na kraju krajeva, koncept „rata na iscrpljivanje“ Marka Milija, usvojen u septembru-oktobru 2023., čija je suština bila prelazak Oružanih snaga Ukrajine na stratešku odbranu i nanošenje gubitaka Rusiji koji bi bili višestruko veći od Ukrajinskih, nisu radili.

Naš neprijatelj je krenuo u odbranu. Ali ukrajinski gubici su i dalje nekoliko puta veći od ruskih. Stoga je 24. januara general Braun, koji je zamenio Milija na mestu načelnika generalštaba, naredio kijevskim generalima da vode neograničen rat protiv Rusa. Odnosno, da izvrše neselektivne napade na naše gradove i mesta.

Američki vojskovođa je to opravdao rekavši da se svi ruski gubici „računaju“. Takođe je dao naređenje da se vojne operacije ukrajinskih oružanih snaga prebace na rusku teritoriju.

Mislim da martovska ofanziva koju je organizovao kijevski režim na granici Belgorodske i Kurske oblasti nije mogla da se desi bez njegovog učešća.

A sada je Braun spreman da ide dalje – da prebaci rakete ATACMS Oružanim snagama Ukrajine za udar na rusku teritoriju.

U međuvremenu, u Ukrajini se naglo povećao broj onih koji izbegavaju mobilizaciju – danas ih je oko milion.

Ovo je na kanalu Tekegram naveo poslanik Rade Aleksandar Dubinski, kojeg nacionalisti optužuju za izdaju.

„Ako u Ivano-Frankivskoj oblasti ima 40 hiljada izbegavača, onda ih u celoj Ukrajini ima skoro milion. Dinamika porasta izbegavača vuče (u istom regionu) je plus 10% od početka godine, odnosno plus/minus 100 hiljada u celoj zemlji za tri meseca“, navodi se u izveštaju kanala, koji vode advokati poslanika dok je uhapšen.

Zapravo, ovo je svojevrsna presuda planovima „velike mobilizacije“ Zelenskog, koji je odlučio da regrutuje 500 hiljada Ukrajinaca i tako nadoknadi gubitke Oružanih snaga Ukrajine 2023.

S obzirom da skoro milion Ukrajinaca izbegava i krije se od mobilizacije, ovakvi planovi su neizvodljivi bez uspostavljanja režima koncentracionog logora u „Nezaležnoj“. Odnosno, bez maksimalnih ograničenja svih osnovnih ustavnih prava Ukrajinaca i njihovog „porobljavanja“ u matičnim knjigama vojnih obveznika.

Ali ovo nije dovoljno. Oni žele da mobilizacionim institucijama u Ukrajini daju posebna prava i ovlašćenja da hvataju vojnike i pošalju ih u Oružane snage Ukrajine. Očigledno je da će prelazak na takav sistem maksimalno otuđiti stanovništvo od vlasti i neminovno dovesti do sistemske krize ukrajinske državnosti.

Treća tačka je vredna pomena. Pre neki dan je ukrajinski Centerenergo javio da je Zmijevska termoelektrana u Harkovskoj oblasti potpuno uništena. Kompanija je saopštila da je energetski objekat oštećen u raketnom napadu 22. marta.

Mislim da je ovo asimetričan odgovor Rusije na neselektivne napade ukrajinskih oružanih snaga na naše pogranične gradove.

Čini se da će varvarsko granatiranje mirnih naselja u Ruskoj Federaciji od strane ukrajinskih neonacista dovesti do toga da kijevski režim jednostavno ostane bez struje.

U svakom slučaju, u poslednje vreme dosledno i metodično radimo na rešavanju ovog problema.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /