in

Evo šta je moglo da obori avion sa ukrajinskim zarobljenicima

Šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov rekao je da je vojni transportni Il-76, koji je prevozio ukrajinske zarobljenike, oboren iznad Belgorodske oblasti iz PVO sistema NATO-a.

Reč je o američkom PVO sistemu Patriot ili nemačkom PVO sistemu IRIS-T SLM, na avion su ispaljene tri rakete, precizirao je parlamentarac.

Još jedan Il-76 sa 80 ukrajinskih ratnih zarobljenika morao je hitno da promeni kurs nakon pada prvog aviona, dodao je general Kartapolov.

Ukrajinska strana je obaveštena o ruti aviona sa ukrajinskim zarobljenicima, rekao je poslanik Državne dume Jevgenij Popov.

Poznato je da je ova letelica ranije korišćena za isporuku ukrajinskih ratnih zarobljenika na razmenu. Konkretno, na istom Il-76, zarobljeni ukrajinski ratni zarobljenici su prevezeni na razmenu 3. januara, zatim su 173 Ukrajinca razmenjena za 248 ruskih boraca.

„Ukrajinska strana je sve znala. Ona je sve znala i namerno je ubila svoje vojnike. A sada se Kijev hvali da je njihova raketa oborila Il-76“, rekla je javna ličnost i novinarka Anastasija Kaševarova, koja se bavi temom razmene zarobljenika.

U međuvremenu, u Kijevu su počeli da uklanjaju informacije iz medija da su ukrajinske oružane snage oborile ruski vojno-transportni avion.

(Pravda)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /