in

Evo zašto Amerika i Evropa u februaru hoće da reše pitanje Kosmeta

Glavni razlog zbog čega se očekuje veliki pritisak na Srbiju tokom februara po pitanju Kosova jesu delimično predstojeći izbori u EU i Americi, ali je razlog i uviđanje Zapada da je oko Ukrajine vreme za pregovore – zato nas požuruju jer žele da Moskvi izbiju adut primera Kosova iz ruku, smatra politikolog Dejan Vuk Stanković.

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da se može očekivati da će se u februaru koncentrisati pritisak na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije.

Sličnu ocenu nedavno je izneo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, stavljajući sve u kontekst predstojećih izbora u Evropskoj uniji kojoj se žuri da završi što pre „posao“ oko Kosova i Metohije, ali i zbog predsedničkih izbora u Americi.

Pritisak je uvek postojao

Politikolog dr Dejan Vuk Stanković smatra da ima elementa da se ovako razmišlja ali u isto vreme i podseća da je Srbija pod stalnim pritiskom po pitanju Kosova i Metohije.

„Jednim delom je to sigurno zbog ovih izbora, i može da nam se čini da će taj pritisak biti ogroman, ali – kad pa nije bio. Jedino ako taj pritisak ne podrazumeva nešto konkretno, jer mi stalno imamo zahtev Zapada da priznamo nezavisnost Kosova,“ napominje Stanković.

S druge strane, naš sagovornik veruje da taj pritisak može biti intenziviran jer mu se čini da se na Zapadu pojavila svest da je vreme da se počne sa pregovorima oko Ukrajine.

Hoće na Rusiju preko Kosova

„Ukrajinci ne mogu da preokrenu situaciju u svoju korist, i to Zapad vidi a kako im je potrebno da sačuvaju dominaciju u Evropi, bilo bi dobro da se bar jedna kriza završi onako kako njima odgovara. Drugim rečima, očekuju da Srbija prihvati nezavisnost Kosova, pre nego što krenu pregovori oko Ukrajine.

Kosovo bi priznanjem od strane Srbije prestalo da bude „sui generis“ dakle, ne bi bilo više jedinstveni slučaj u svetu i međunarodnim odnosima, čime bi izbili iz ruku adut Rusiji da Kosovo koristi kao presedan za dešavanja u Ukrajini,“ smatra Stanković.

To bi bio idealan scenario, uveren je sagovornik Sputnjika, ne samo za EU već i za Ameriku, i zato veruje da je to pravi razlog očekivanog pritiska na Srbiju.

„Naravno, taj će pritisak biti jači verujem iz Amerike i to više od strane demokrata nego republikanaca, jer Kosovo nije za republikance ključno pitanje,“ kaže Stanković.

Evropski izbori biće održani između 6. i 9. juna 2024. godine, dok se američki predsednički izbori održavaju po tradiciji prvog utorka u novembru, što znači da će se ove godine glasati 5. novembra.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /