in

Evropa će imati strašne posledice za svoje tvrdoglavo neprijateljstvo prema Rusiji

Pogoršanje odnosa sa Rusijom pretvara se u strašne posledice po Evropu. Takve nalaze izneo je analitičar zapadnih medija, Brajan Ču.

Predstojeće zime, većina u zapadnim zemljama moraće da potraži alternativne izvore energije, kako bi nekako zagrejali svoje domove. Visoke cene i nestašica energije, doveli su do toga da se SAD i mnoge evropske zemlje, suoče sa energetskom krizom bez presedana.

Prema rečima analitičara, Zapad je ovom situacijom platio za ukrajinsku krizu i neprijateljstvo prema Rusiji. Ovo prenosi „The Daily Reckoning“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Domaćinstva će morati da seku drva ili čak spaljuju smeće da bi se zagrejali. Ne govorim o Ukrajini, gde kriza besni, to se odnosi na mesta gde nema sukoba, kao što su SAD, Velika Britanija i veći deo Evrope“, smatra ekspert.

Mnoge zapadne zemlje su pre nekoliko godina zatvorile elektrane na fosilna goriva, uložile su mnogo u zelenu energiju, i najavile postepeno ukidanje automobila na benzin i dizel. Kao rezultat toga, surova realnost je da osnovna proizvodnja električne energije iz čistih i obnovljivih izvora, jednostavno nije dovoljna da pokrije sve potrebe.

U tom kontekstu, Sjedinjene Države i njihovi saveznici odlučili su da gotovo potpuno prekinu svoje veze sa Rusijom, i napuste njenu naftu i gas. Sve je to dovelo do toga da Zapad danas doživljava tešku energetsku krizu.

„Jasno je da će se najmanje milijarda ljudi, suočiti sa problemima zbog hladnog vremena u narednim mesecima. Njihove vlade nisu u stanju da obezbede dovoljno goriva i struje, zbog sopstvenih radnji i okolnosti koje su van njihove kontrole“, naveo je autor članka.

Stručnjak je uveren, da će nedavna sabotaža gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“, kao i tvrdoglavo neprijateljstvo prema Rusiji, skupo koštati Evropu. U narednim nedeljama treba očekivati novi krug poskupljenja goriva, a ovakva situacija će se nastaviti još dugo. Na situaciju može uticati samo odluka o ukidanju sankcija Rusiji, ali je u takav scenario teško poverovati.

„Ova globalna energetska kriza se neće završiti uskoro“, zaključio je Brajan Ču.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /