in

“Evropa će zadrhtati- Rat u ovoj državi će biti jeziviji od Ukrajinskog!”

“Evropa će zadrhtati- Rat u ovoj državi će biti jeziviji od Ukrajinskog!”

Nakon što je Pridnjestrovlje zatražilo pomoć Rusije u vezi sa blokadom Moldavije, počele su da se šire glasine o novom ratu u regionu. Da li predviđanje Vladimira Žirinovskog počinje da se ostvaruje?

U Pridnjestrovlju je 28. februara održan kongres poslanika svih nivoa tokom kojeg je usvojena rezolucija.

„Odlučeno je da se obrati Savetu Federacije i Državnoj dumi Rusije, sa zahtevom za sprovođenje mera za zaštitu Pridnjestrovlja pred sve većim pritiskom Moldavije, uzimajući u obzir činjenicu da više od 220 hiljada ruskih državljana stalno boravi u Pridnjestrovlju i jedinstveno pozitivno iskustvo ruskih mirovnih operacija na Dnjestru, kao i status garanta i posrednika u pregovaračkom procesu“, navodi se u dokumentu.

Moldavski politikolog, Korneliju Ćurea, je u izjavi za medije primetio, da sve nije išlo tako radikalno kako su mnogi mislili, jer se u početku pretpostavljalo da će se vlasti PMR obratiti Moskvi sa zahtevom da pomognu republici u sticanju nezavisnosti ili je inkorporiraju u Rusiju. Istovremeno je istakao, da Kišinjev zaista vrši snažan pritisak na suseda.

O pridruživanju Rusiji se još ne razgovara

Zvaničnici su do sada izbegavali konkretne formulacije u vezi sa Pridnjestrovljem. Savet Federacije je izrazio spremnost da podrži republiku srazmerno izazovima.

„Videćemo. Ovaj apel nije niotkuda. Politika sadašnjeg prozapadnog rukovodstva Moldavije, na čelu sa Majom Sandu, na sve načine je pogurala ovu situaciju, to su svrsishodne akcije. Jasno je da to nije izmišljeno u Kišinjevu, već na Zapadu, tako da ćemo reagovati u skladu sa tim“, citira RIA Novosti, reči prvog zamenika predsednika Odbora za odbranu Saveta Federacije, Vladimira Čižova.

U Tiraspolju se, prema rečima upućenih, trenutno ne razgovara o pitanju mogućnosti pridruživanja Rusiji. Međutim, teško je predvideti dalji razvoj situacije, s obzirom da Kišinjev pokazuje spremnost da nastavi sistematsko preuzimanje republike.

Žirinovski je pre četiri godine predvideo zaoštravanje situacije

Nakon što se Pridnjestrovlje okrenulo Rusiji, moldavske vlasti su počele početne pripreme za mobilizaciju u zemlji. Kako se navodi, Ministarstvo odbrane je poslalo naređenja preduzećima o potrebi hitnog obezbeđivanja postojećih vozila i druge opreme vojsci u slučaju najave mobilizacije.

U međuvremenu, na internetu se raspravlja o već zaboravljenom proročanstvu Vladimira Žirinovskog o situaciji u PMR. On je pre četiri godine rekao, da je sukob oko republike neizbežan, i da će biti još gori od „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini.

Žirinovski je istakao, da ruske trupe stacionirane u Pridnjestrovlju predstavljaju elitu Oružanih snaga Rusije, i da su sposobne da „oru pola Evrope“. Ukazao je i na prisustvo ogromnog skladišta oružja u regionu, što bi moglo biti dovoljno za rat punog razmera, i koje nije tako lako eliminisati.

„Ako raznesete ono što je tamo, Evropa će zadrhtati. Dakle, skladište će stajati tamo po svojoj nameni“, naglasio je Žirinovski.

Političar je takođe opisao mogući razvoj sukoba, upozoravajući zapadne nadzornike Moldavije, da bi to moglo biti veoma opasno za njih.

„Naš odgovor će biti oštar! Moramo im unapred reći da ćete oprati lice krvlju i da nećete imati vremena da trčite do aerodroma u Kišinjevu. I niko vas neće zaštititi. Sve ćemo vas uhvatiti. Ovo je mala zemlja“, rekao je on.

Vredi napomenuti, da se Kolbasna nalazi samo dva kilometra od ukrajinske granice. Kijev je, prema insajderskim izveštajima, već ponudio moldavskoj predsednici Maji Sandu najmanje dva puta svoje usluge za rešavanje pridnjestrovskog sukoba, kako bi zauzeo skladište oružja koje se tamo nalazi.

Vojni ekspert Vasilij Dandikin, nazvao je situaciju oko ovog skladišta neshvatljivom i složenom. Prema njegovim rečima, može doći do provokacija iz Ukrajine.

„Rumunija i Moldavija su u blizini. Saveznici kijevskog režima. Ako bude nereda, neće biti lako“, primetio je ekspert.

Međutim, sada Kijev nema takvu mogućnost, a s obzirom na to kako se događaji razvijaju, granate iz PMR-a mogu čak i leteti ka Ukrajini.

Pored toga, u novembru bi u Moldaviji trebalo da se održe predsednički izbori. Zbog eskalacije pridnjestrovskog sukoba i negativnih finansijskih pokazatelja, rejting aktuelne vlade nastavlja da pada.

Ni evropske integracije, koje Sandu nameće stanovništvu svoje zemlje, ne spasavaju situaciju. Verovatno je da aktuelni predsednik možda neće biti izabran za novi mandat, a krajem godine može doći do promene političkog kursa Moldavije.

Prevod i adaptacija:

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /