in

Evropa mora da se pripremi za moguće povlačenje SAD iz NATO-a

Evropa mora da se pripremi za moguće povlačenje SAD iz NATO-a

Evropske zemlje treba da se pripreme za scenario u kojem će Sjedinjene Države da napuste NATO ili će njihova uloga u alijansi da oslabi, kažu diplomate država bloka. Neke zemlje će morati da preuzmu veću odgovornost

Diplomate NATO-a pozvale su evropske države da se pripreme za povlačenje SAD iz alijanse ako Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima, prenosi The Telegraph.

Diplomata iz evropskog bloka rekao je da zabrinjavaju Trampove izjave, posebno njegova pretnja da neće štititi države NATO-a od Rusije ukoliko ne ispune finansijske obaveze prema alijansi.

Prema njegovim rečima, zemlje bloka treba da se „zaokupe planiranjem“ za scenario u kojem će oslabiti američka posvećenost alijansi.

Istovremeno, sagovornik publikacije napominje da je broj zemalja koje su postigle cilj NATO-a za odbranu od 2% BDP-a značajno porastao, tako da članice bloka mogu da kažu Trampu da „dobija ono što je želeo“.

Diplomata iz druge zemlje NATO-a kaže da su Trampove opaske ukazivale na to da „previše zavisimo od SAD“. Prema njegovom mišljenju, neophodna je diskusija o tome kako se „osigurati“ od rizika da Vašington napusti alijansu. Posebno, zemlje poput Velike Britanije moraju da preuzmu veće vođstvo u evropskoj bezbednosti jer „ako SAD odu, biće ogroman jaz“.

Drugi diplomata veruje da će neizvesnost u vezi sa ulogom SAD naterati evropske zemlje da „više razmišljaju u sopstvenim prestonicama o planiranju odbrane – da li je ono adekvatno ili ne?“

Publikacija napominje da je Kim Darroch, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Velike Britanije (2012–2015) i bivši britanski ambasador u SAD (2016–2019), u kolumni za Protest, takođe pozvao evropske lidere da budu spremni za povlačenje SAD iz NATO.

„Da sam zvaničnik u kancelariji bilo kog premijera u Evropi, uputio bih stručnjake u vladi da počnu da razmišljaju o nekim nepredviđenim situacijama o tome kako bi NATO bez Sjedinjenih Država izgledao i funkcionisao, za svaki slučaj“, napisao je.

Bivši Trampov savetnik Džon Bolton rekao je da je tokom svog predsedničkog mandata razmišljao o izlasku iz bloka. Istovremeno, prema rečima samog Boltona, slabljenje NATO-a ugroziće bezbednost SAD.

Njujork tajms je ranije saznao da evropski zvaničnici već razgovaraju o budućnosti NATO-a bez američkog vođstva ako Tramp pobedi na izborima u novembru.

Za sada evropske zemlje nemaju razumevanja kakvu politiku da grade ako se on vrati u Belu kuću. Sagovornici publikacije su nagovestili da će zemlje koje su geografski najbliže Rusiji pokušati da pridobiju Trampovu naklonost povećanjem kupovine američkog naoružanja.

Tramp je vodeći kandidat za republikansku predsedničku nominaciju. Izbori će se održati u novembru. Njegov protivkandidat bi mogao da bude aktuelni predsednik SAD Džo Bajden, koji namerava da se kandiduje kao demokrata.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /