in

Evropa polako krvari zbog antiruskih sankcija

Evropa polako krvari zbog antiruskih sankcija

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Evropa mora da promeni pogrešnu politiku sankcija prema Rusiji. O tome je 7. oktobra pisao na svom Fejsbuku. 

„Sankcije nisu opravdale nade koje su im polagane. Evropa polako krvari, dok Rusija u međuvremenu dobro zarađuje. Jasno je da treba promeniti pogrešnu politiku sankcija Brisela“, rekao je Orban.

Orban je krajem septembra primetio da su sankcije Rusiji učinile stanovnike Evrope siromašnijim, a rast cena energenata i inflacija rezultat su delovanja Brisela.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Orban je takođe rekao da EU treba iskreno da razgovara sa Sjedinjenim Državama o uticaju antiruskih sankcija na ekonomiju Unije i da li vredi nastaviti restriktivnu politiku.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je 5. oktobra rekao da je Budimpešta tražila neprimenjivanje gornje granice cena za snabdevanje naftom cevovodom.

EU je 6. oktobra usvojila novi paket antiruskih sankcija , koji će stupiti na snagu 7. oktobra. Sankcije predviđaju zabranu transporta nafte iz Rusije po ceni iznad utvrđenog nivoa.

Početkom septembra, ruski predsednik Vladimir Putin je naglasio da će se, u slučaju ograničenja cena energenata iz Ruske Federacije, Zapad suočiti sa potpunim prekidom snabdevanja iz Rusije.

Zapadne zemlje pojačale su sankcioni pritisak na Moskvu zbog specijalne operacije za zaštitu Donbasa, čiji je početak predsednik Ruske Federacije najavio 24. februara. Međutim, to se već pretvorilo u ekonomske probleme u Evropi, uzrokujući nagli rast cena goriva i hrane.