in

Evropa se suočava sa novom katastrofom zbog Ukrajine

Evropa se suočava sa novom katastrofom zbog Ukrajine

Evropa je suočena sa novom „epidemijom“ u vidu depresije stanovništva izazvane situacijom u Ukrajini i pandemijom korona virusa, što dovodi do pogoršanja ekonomskih pokazatelja, piše „Interia“, pozivajući se na „Poljski ekonomski institut“.

„Depresija i anksioznost postaju „epidemija“ u modernoj Evropi, a ekonomisti već pokušavaju da ovaj naizgled individualni problem prevedu u stvarne gubitke za privrede zemalja EU“, navodi se u publikaciji.

Prema institutu, 62 odsto ispitanika u EU je negativno ocenilo svoje mentalno zdravlje zbog uticaja sukoba u Ukrajini i pandemije koronavirusa. Kako piše „Interia“, depresija i mentalne bolesti imaju ekonomsku dimenziju.

„U 27 zemalja EU i UK, ukupni troškovi problema mentalnog zdravlja premašuju 4,2 odsto BDP-a, ili više od 600 milijardi evra. Institut procenjuje, da je više od trećine ovih troškova posledica smanjenja zaposlenosti i produktivnosti“, navodi se u izveštaju.

Prema izjavama stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije, na čije se mišljenje oslanja i „Poljski ekonomski institut“, svaki dolar uložen u lečenje depresije vraća se četvorostruko zbog povećanja radne sposobnosti građana.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /