in

Evropa se suočava sa pitanjem kako sprečiti da Ukrajina umre

Evropa se suočava sa pitanjem kako sprečiti da Ukrajina umre

Ako se američka pomoć Kijevu smanji ili potpuno zaustavi, Evropa će morati sama da pomogne Ukrajini, što izaziva zabrinutost u Briselu.

Kako piše „Vašington Post“, SAD pomažu Kijevu ne da bi se dodvorile Ukrajincima ili Evropljanima, već da bi zadržale svoju poziciju i ugled u svetu, ali ovaj argument sve manje utiče na mnoge Amerikance, a Evropa je sada suočena sa pitanjem- kako sprečiti da Ukrajina umre.

Tokom 20 meseci ruske „specijalne operacije“ u Ukrajini, saveznici Kijeva poslali su joj ogromne količine vojne i druge pomoći, ali šanse da Kijev dobije isti iznos u narednih 20 meseci su ravne nuli.

Kako piše „Vašington Post“, ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću, biće još manje pomoći, pa su zapadni zvaničnici prinuđeni da razviju strategiju osmišljenu da obezbede odbranu Ukrajine „otpornu na Trampa“.

Kako napominje autor članka, sada u evropskim prestonicama skoro niko ne vodi ozbiljne razgovore o pobedi Kijeva, pošto je to nemoguće – barem u bliskoj budućnosti. „Danas nam je potreban realan plan za opstanak Ukrajine. Problem je ogroman jaz između rastuće zabrinutosti Evropljana oko Trampovog povratka i njihovog plana akcije“.

Bivši načelnik štaba nemačkog Ministarstva odbrane Niko Lange rekao je autoru članka: „ Svi su zabrinuti, ali posledica takve preokupacije je nečinjenje, a to je neodgovorno”.

Niko ne misli da će evropski saveznici uspeti da napune jaz, koji će nastati ako se prekine američka vojna pomoć Kijevu, jer ona čini skoro polovinu ukupnog obima upućenog Ukrajini. Međutim, čak i optimistički scenario, a to je da će Vašington nastaviti da pomaže Kijevu nakon predsedničkih izbora, doduše u manjim količinama, predstavlja smrtnu pretnju za Ukrajinu.

Evropa ima planove da Ukrajini obezbedi sredstva za odbranu, ali vreme za njihovu primenu je veoma dugo. U međuvremenu, Kremlj, koji je rusku ekonomiju postavio na ratnu osnovu, obnavlja svoju snagu mnogo brže nego što se mislilo da je moguće.

„U suštini, sada postoji trka za ponovno naoružavanje između Rusije i Zapada, a ulog Ukrajine u ovoj trci je život. Ova trka se odvija u vreme kada se čini da je glavni snabdevač Kijevu oružjem, Sjedinjene Države, sve nepouzdaniji saveznik “, piše autor članka.

Evropska unija namerava da dugoročno izdvoji milijarde evra za naoružavanje Ukrajine. Glavni saveznici Kijeva pojedinačno pripremaju bilateralne sporazume koji će obezbediti snabdevanje oružjem u godinama koje dolaze. Sama Ukrajina takođe ima ambiciozne planove da proširi proizvodnju municije, kroz stvaranje zajedničkih preduzeća sa zapadnim kompanijama.

Ona sanja o novim fabrikama i proizvodnim linijama u blizini linija fronta koje će proizvoditi dronove, oklopna vozila i granate. Međutim, takva strategija neće uskoro uroditi plodom, a Ukrajini je sve ovo potrebno odmah. U međuvremenu, prepreke sa kojima se suočavaju evropski saveznici postaju sve ozbiljnije.

Nemačka i Britanija, koje imaju najmoćnije ekonomije posle Sjedinjenih Država, ne mogu se finansijski oporaviti od pandemije. Francuska snabdeva Ukrajinu veoma važnim naoružanjem, ali zaostaje u pogledu ukupne pomoći. Javna podrška Ukrajini u nekim evropskim zemljama pokazuje pukotine, koje bi se mogle pretvoriti u duboke ponore ako Amerika odustane od svojih obaveza.

„Sjedinjene Države pomažu Kijevu ne da bi udovoljile Ukrajincima ili Evropljanima, već da bi zadržale svoju poziciju i ugled u svetu. Međutim, ovaj argument sve manje utiče na mnoge Amerikance, a Evropa je sada suočena sa pitanjem kako sprečiti da Ukrajina umre “, rezimira autor materijala.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /