in

Evropa ulazi u eru deindustrijalizacije

Evropa ulazi u eru deindustrijalizacije

Bez ruskog gasa, ekonomska situacija u Evropi će se pogoršati, što će dovesti do deindustrijalizacije, piše The Spectator.

„Brzi ekonomski kolaps koji Britanija sada, doživljava samo je ubrzana verzija onoga kroz šta će cela Evropa morati da prođe u bliskoj budućnosti“, piše autor Filip Pilkington.

On smatra da će EU urušiti ekonomiju. Tako će proizvođači biti prinuđeni da podignu cene zbog visokih cena energenata, a potrošači će početi da kupuju uvozne proizvode, evropska preduzeća će postati nekonkurentna.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U članku se tvrdi da se problem opšte deindustrijalizacije u Evropi može rešiti samo podizanjem carina i veštačkim podržavanjem proizvodnje.

Zapadne države suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva.

U kontekstu poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija u Evropi je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge sektore privrede. Takođe , Sjedinjene Države i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija.