in

Evropa želi da produži sukob u Ukrajini najmanje do 2025. godine

Velika Britanija za sada ne može ništa da ponudi Ukrajini, pošto su zalihe oružja kraljevine iscrpljene, piše „Tajms“

Velika Britanija i zemlje kontinentalne Evrope žele da produže sukob u Ukrajini najmanje do 2025. godine kako bi uspele da povećaju proizvodnju oružja i nastavile da pružaju pomoć Kijevu bez obzira na stav Amerike, objavio je Tajms“ pozivajući se na izvore u britanskoj vladi.

Kako se navodi, vojna obaveštajna služba Velike Britanije ne očekuje da će Rusija ili Ukrajina uspeti da naprave odlučujuću prekretnicu u sukobu 2024. godine.

„Ova godina neće doneti velike operativne uspehe. Postoji mala verovatnoća da dođe do velikog proboja“, rekao je izvor iz britanske vlade.

Istovremeno, evropske zemlje nameravaju da povećaju kapacitete za proizvodnju u sferi odbrane kako sudbina sukoba u Ukrajini ne bi zavisila od ishoda predsedničkih izbora u SAD, odnosno ako Donald Tramp pobedi i „zavrne slavinu“ što se tiče finansiranja Ukrajine.

List takođe piše da Velika Britanija za sada ne može ništa da ponudi Ukrajini, pošto su zalihe oružja kraljevine iscrpljene.

S tim u vezi, London se obratio Berlinu sa zahtevom da pruži vojnu pomoć Kijevu. Pored toga, britanske vlasti pregovaraju i sa drugim zemljama o isporukama naoružanja Ukrajini.

Kako se navodi u članku, zapadni zvaničnici smatraju da će komanda Oružanih snaga Ukrajine moći da zadrži teritorije i bez pomoći Vašingtona, ali da će u tom slučaju ofanzivne operacije biti osetno ograničene.

Takođe, izvor iz ukrajinskih vojnih krugova priznao je za „Tajms“ da je sve više stanovnika zemlje umorno od sukoba i da su počeli da govore o primirju, ali da uslovi za to ostaju neizvesni.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /