in

Evropska energetska kriza najavljuje pad američke dominacije

Evropska energetska kriza najavljuje pad američke dominacije

 

Zaoštravanje energetske krize u Evropi i sukob interesa između SAD i EU nagoveštavaju pad američke globalne hegemonije, piše kinesko izdanje Global Timesa.

„Zbog sve dublje energetske krize u Evropi, sukob interesa između SAD i EU ne samo da je testirao njihov odnos, već je ukazao i na znak slabljenja i nesigurnosti globalne dominacije SAD“, navodi se u izdanju.

Uprkos činjenici da je Bajdenova administracija planirala da iskoristi sukob u Ukrajini da ojača i proširi svoju mrežu saveznika, došlo je do ogromnog razmimoilaženja interesa između Sjedinjenih država i Evropske unije, piše list.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U članku se takođe navodi da među evropskim zemljama raste nezadovoljstvo što Vašington kapitalizuje njihove poteškoće. Antiruske sankcije EU primoravaju da se velike količine tečnog gasa uvoze iz SAD, dok američki energetski giganti ostvaruju neverovatan profit od energetske krize u Evropi.

„Nezadovoljstvo evropskih zemalja naglim porastom cena tečnog gasa iz Sjedinjenih Država otkriva činjenicu da se njihovi interesi sukobljavaju sa interesima mnogih drugih zemalja širom sveta.

Ovi sukobi ukazuju na opadanje američke hegemonije, podsećajući da sada Vašington nije više u poziciji da izdaje naređenja bez ikakvog protivljenja“, zaključuje se u članku.

Posle početka specijalne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a ograničenja su zadala ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je da pogoršaju živote miliona ljudi.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte