in

Evropska unija odlaže nove sankcije posle Putinovog upozorenja

Evropska unija odlaže nove sankcije posle Putinovog upozorenja

Evropska unija je odložila usvajanje novih antiruskih sankcija nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio Zapad na posledice. Ovu informaciju je podelio britanski novinar Džejkob Pol.

EU namerava da ne uključi ograničenje cena ruske nafte u svoj sledeći paket sankcija. Prema rečima Džejkoba Pola, tokom rasprave o novim antiruskim ograničenjima u Evropi izbila je žestoka debata. To sugeriše da nema jedinstva u zemljama EU po ovom pitanju, piše Dejli ekspres.

Evropska unija odlaže naftne sankcije usred burnih podela unutar bloka.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na nedavnom sastanku rukovodstva Evropske komisije i zemalja članica EU razgovaralo se o mogućnosti uvođenja gornje granice cena na uvoz ruske nafte. Tokom sastanka izbila je burna diskusija tokom koje je postalo jasno da su neke zemlje kategorički protiv ovakvih mera. Takođe, predlog za uvođenje sankcija ruskoj nuklearnoj energiji nije izazvao oduševljenje.

Evropska komisija želi da postigne dogovor o ovom pitanju kako bi nove sankcije protiv Ruske Federacije stupile na snagu što je pre moguće. Ranije su inicijativu za ograničenje cene ruske nafte podržale zemlje G7, a sada je red na EU da dogovori slične mere. Međutim, u bloku nema jedinstva: zemlje poput Mađarske su oštro protiv.

„Ako prestane isporuka prirodnog gasa i sirove nafte iz Rusije, onda bi cela mađarska ekonomija mogla prestati da radi“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Neposredno pre sastanka Evropske komisije, Vladimir Putin je prokomentarisao situaciju sa planovima zapadnih zemalja da uvedu plafon cena ruskih energenata. On je upozorio da će Ruska Federacija prestati da isporučuje gas, naftu, ugalj i mazut zemljama koje će podržati nove sankcije.

„Jedino što nam preostaje jeste da kažemo, kao u čuvenoj ruskoj bajci: „Smrzni se, ledi, vučji repe“, rekao je Putin. Po svemu sudeći, Evropska unija je posle ovog Putinovog upozorenja odložila usvajanje novih antiruskih sankcija.