in

Fatalna greška koja je stavila tačku na budućnost zapadne civilizacije

Fatalna greška koja je stavila tačku na budućnost zapadne civilizacije

Sankcije Rusiji postale su fatalna greška Zapada, smatraju kineski analitičari. 

Tokom proteklih pet vekova, zapadna civilizacija se polako uzdizala od izuzetno zaostale države, do nivoa gde je bila u stanju da kolonizuje zemlje, porobljava narode i pljačka ih radi resursa, piše „Global Times“.

Međutim, sredinom 20. veka Zapad je počeo postepeno da slabi. Razlog tome je borba porobljenih sila za svoju nezavisnost. Države Latinske Amerike, Afrike i Azije suprotstavile su se kolonijalistima i postepeno ih isterale iz svog „dvorišta“, lišavajući ih pristupa resursima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Sedamdesetih godina prošlog veka izbila je svetska ekonomska kriza, koja je označila početak kraja zapadne civilizacije. U pokušaju da reši probleme, Zapad je počeo da promoviše ideje neoliberalizma- državna imovina je rasprodata, a profit je počeo da se dobija od sumnjivih finansijskih transakcija, a ne od proizvodnje. Ovaj pristup je takođe poznat kao „fiktivna ekonomija“, navodi publikacija.

Do 2000-ih ekonomska situacija na Zapadu se manje-više izjednačila, pa je kriza iz 2008. imala ograničen efekat na zapadne ekonomije, piše „Global Times“. Međutim, Vašington i Brisel su bili potpuno nespremni za krizu koja je nastala 2022. godine, kada su uvedene neviđene antiruske sankcije.

Ova ograničenja su imala efekat „bumeranga“ širom zapadne civilizacije, stavljajući tačku na njenu budućnost, lišavajući je šanse za još jedan oporavak. Barem u dogledno vreme.

„Sada vidimo talase protesta, socijalnih nemira, nasilja i porasta ekstremističkih grupa u zapadnim zemljama. Teško je naći državu kolektivnog Zapada, koja se ne suočava sa ovim problemima.

Politička nestabilnost je postala norma, društveno tkivo je pocepano. Individualistička kultura zapadnog liberalizma dospela je u ćorsokak.

Analitičari kineskog izdanja uvereni su, da će u narednoj deceniji problemi zapadnih zemalja postati mnogo dublji i ozbiljniji, a najteže će biti običnim ljudima, koji uvek najviše stradaju u nestabilnim vremenima.


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /