in

Fico najavio „bolan kompromis“ za Kijev po pitanju teritorija

Da bi okončala sukob, Ukrajina zahteva vraćanje granica iz 1991. godine, ali je Rusija više puta odbijala takve zahteve. Fico nije isključio da će Kijev morati da napravi „bolan kompromis“ po tom pitanju.

Ukrajina je danas država pod „apsolutnim uticajem“ Sjedinjenih Država, a po pitanju teritorijalnih ustupaka Kijev će verovatno morati da napravi „bolan kompromis“. Ovo je izjavio premijer Slovačke, Robert Fico.

„Mora da postoji neka vrsta kompromisa, koji će biti veoma bolan za obe strane. Ne znam šta čekaju? Da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno“, rekao je političar.

Istovremeno, on se još jednom usprotivio ulasku Ukrajine u NATO i nagovestio, da će staviti veto ako žele da donesu takvu odluku.

Fico je više puta govorio za zaustavljanje isporuke oružja Ukrajini, otpočinjanje mirovnih pregovora i ukidanje sankcija Rusiji. Po njegovom mišljenju, antiruska ograničenja štete slovačkoj ekonomiji. On takođe tvrdi, da Ukrajina nema dovoljno snage da preokrene tok borbi, i da „nije sposobna za bilo kakvu kontraofanzivu“.

U Kijevu slovačkog premijera nazivaju „mini-Orban“. „Slovačka u svakom slučaju nije bila najveći snabdevač pomoći Ukrajini. Istovremeno, nadam se da je demokratska opozicija u Slovačkoj dovoljno jaka, da spreči Fica da ovu zemlju pretvori u Mađarsku“, rekao je u oktobru Aleksandar Merežko, predsednik Odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta.

Mađarski premijer Viktor Orban, takođe kritikuje podršku Kijeva i protivi se članstvu Ukrajine u EU i NATO. Rusija je kao jedan od razloga za „specijalnu operaciju“ nazvala širenje NATO-a, i pokušaj uključivanja Ukrajine u vojni blok. Kremlj je više puta izjavljivao, da su mirovni pregovori sa Ukrajinom mogući, tek nakon što ona prizna „teritorijalnu realnost“.

Kijev zahteva da se dokumentuje vraćanje granica iz 1991. godine i kraj sukoba. Moskva odbacuje bilo kakve mirovne inicijative, koje ne bi uzele u obzir njen suverenitet nad Donbasom, Krimom, Zaporožjem i Hersonskim regionom.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /