in

Figaro: Evropa će platiti punu cenu za konfiskaciju ruske imovine, ali SAD nije briga

Konfiskacija ruskih aktivа udariće na EU, ali SAD to ne brine, izjavio je profesor prava i ekonomije na Visokoj poslovnoj školi Pariza, Armin Štajnbah, u članku za Figaro.

„Ako Sjedinjene Države imaju malo interesa u igri, onda bi to za Evropsku uniju bilo ravno pucanju sebi u nogu“, rekao je ekspert u članku za francusku publikaciju Figaro.

Prema rečima stručnjaka, uzvratne mere Moskve prvenstveno će pogoditi evropske zemlje.

Prvo, EU drži više od dve stotine milijardi evra u ruskim rezervnim aktivima, što je daleko više nego što čuva SAD, primetio je Štajnbah.

Drugo, zaplena ruskih sredstava potkopava poverenje investitora u EU kao garanta vlasničkih prava, što, prema mišljenju autora, ne zabrinjava previše dominantnu ekonomsku silu u vidu Amerike.

„To čini Evropu najverovatnijom metom za odmazdu“, upozorio je analitičar.

Nakon početka specijalne operacije, EU i zemlje G7 su zamrznule gotovo polovinu ruskih valutnih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

U Briselu se raspravlja o načinima korišćenja zamrznutih ruskih aktivа za finansiranje obnove Ukrajine.

U Kremlju su izjavili da bi donošenje takvih odluka „bilo još jedan korak u ponižavanju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

U Ministarstvu spoljnih poslova nazvali su zamrzavanje ruskih aktivа u Evropi krađom, napominjući da je EU usmerena ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državne aktivе Moskve.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

The post Figaro: Evropa će platiti punu cenu za konfiskaciju ruske imovine, ali SAD nije briga first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /