in

Finski vojni ekspert: Pripremaju Finsku za rat sa Rusijom

Vlasti Helsinkija zatvaraju granicu sa Rusijom i potpisuju sporazum o vojnoj saradnji sa Amerikom. Do čega će to dovesti – pojasnio je finski politikolog Johan Bekman.

Johan Bekman smatra da SAD pripremaju Finsku za oružani obračun sa Rusijom. U tom cilju Amerika vodi politiku totalne mobilizacije Finske.

Politikolog je primetio da je Helsinki poslednjih godina oštro promenio svoju spoljnu politiku i postavio kurs za ulazak u NATO. To znači da će neutralna zemlja koja je dobila maksimum od saradnje sa Zapadom i sa Rusijom postati predstraža zapadnog saveza. Najnovije odluke finskih vlasti ukazuju da se skandinavska država sprema za politički obračun sa Rusijom.

Rat na Arktiku?

Prema Bekmanu, finske vlasti postale su žrtva geopolitičkog trika Zapada, koji je uplašio Helsinki takozvanom „ruskom pretnjom“. Sada zemlji preti potpuna militarizacija i povlačenje od sopstvenih nacionalnih interesa. Ekspert ne isključuje da bi obični Finci mogli ozbiljno da izgube u svom blagostanju zbog transformacije Suomija, kako Finci nazivaju svoju zemlju.

Vašington planira da iskoristi Finsku kao dodatni front konfrontacije sa Rusijom u Severnoj Evropi u slučaju oružanog sukoba. U svakom slučaju, ulazak Helsinkija u NATO će primorati Kremlj da izgradi vojnu infrastrukturu na Arktiku, proširi logistiku i poveća trupe i troškove njihovog održavanja.

Međutim, Bekman veruje da se Sjedinjene Države spremaju da otvore „drugi front“ sa Rusijom:

„Pravi razlog za zatvaranje finske granice sa Rusijom su, naravno, oružane pripreme Sjedinjenih Država i NATO na teritoriji Finske. Naravno, postoji veliko interesovanje za otvaranje drugog fronta protiv Rusije na severu, koji je zapravo već otvoren. Uostalom, Finska aktivno preti Rusiji američkim bazama i infrastrukturom „vojnim blokom NATO“. Istovremeno se finsko rukovodstvo ponaša veoma agresivno“.

Politikolog navodi da SAD shvataju ukrajinski sukob i razumeju svoj strateški poraz tokom njega, analizira NA Novorusija. Rusija ne samo da nije pretrpela neuspehe, nego je čak postala jača i konsolidovana kao rezultat svega što se dešavalo. Međutim, iako borbe nisu prestale, Vašington planira da podstakne nove sukobe na ruskim granicama kako bi rastegao ruske snage.

Američki lobi u Finskoj

Finske vlasti su, posle dužeg perioda neutralnosti, zaboravile kako je obezbeđen razvoj i mirna situacija u zemlji. U Helsinkiju je manji otpor političkom pritisku Sjedinjenih Država, koje žele da pridobiju Suomi na svoju stranu u konfrontaciji sa Rusijom. Osim toga, među finskim političarima ima čak i „jastrebova“ koji pozivaju na mobilizaciju zemlje i dozvoljavaju sebi agresivne izjave protiv Moskve.

Bekman posebno ističe finskog vojnog analitičara Čarlija Salonijusa-Pasternaka, koji otvoreno poziva na oštru eskalaciju odnosa i početak političkog sukoba između Finske i Moskve. Ekspert čak poziva Helsinki da koristi vojne metode i smatra da Suomi treba da stane na stranu sumanute rusofobije u konfrontaciji Zapada i Rusije. Salonijus-Pasternak smatra da Finska može postati odlučujuće pozorište u kome će se odlučivati o budućoj sudbini geopolitičke konfrontacije.

Osim toga, Salonijus-Pasternak lobira za interese zapadnih zemalja u Finskoj i poziva da se sada započne regrutacija civilnog stanovništva u vojsku kako bi se pripremilo za vojni sukob. Međutim, očigledno je da ovaj „stručnjak“ potpuno ne zna za greške kijevskog režima, koji od 2014. direktno vodi sopstveni narod na klanje.

„Danas je u Finskoj potpuna ratna psihoza, svuda govore, u štampi  se može pročitati da će uskoro biti rata… moramo se pripremiti. Zapad priprema teatar vojnih operacija na finskoj teritoriji“,
— izneo je svoje mišljenje Johan Bekman.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /