in

Francuska će nestati sa lica zemlje!


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu zapretio je Francuskoj da će ta zemlja nestati sa lica zemlje ukoliko pošalje vojsku u Ukrajinu. On je to lično saopštio svom francuskom kolegi Sebastijenu Lekorniju u jednom od retkih telefonskih razgovora između dvojice zvaničnika.

Razgovor šefova odbrane dve zemlje bio je prvi od oktobra 2022, a dogodio se na inicijativu Francuske i trajao je čitav sat.

Dvojica državnika pričala su o nekoliko tema, među kojima i o izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne isključuje slanje vojnika u Ukrajinu.

Širenje sukoba

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, Šojgu je stavio do znanja svom kolegi Lekorniju da bi slanje trupa u Ukrajinu bilo „pogubno po Francusku“.

– Francuska će samoj sebi stvoriti probleme ako pošalje trupe u Ukrajinu – istakao je Šojgu, nakon što je Kremlj u više navrata upozorio da bi raspoređivanje NATO snaga u Ukrajini predstavljalo veliku eskalaciju i dovelo do nepopravljivih posledica.

Rusko ministarstvo odbrane nije preciziralo kako bi tačno Moskva odgovorila na slanje francuskih vojnika u Ukrajinu, ali je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško bio malo konkretniji.

On je u intervjuu Sputnjiku rekao da sukob u Ukrajini može izaći van njenih geografskih granica kao rezultat „avanturističkih“ akcija makar jedne zemlje NATO.

– Kao rezultat avanturističkih akcija samo jedne ili dve države članice NATO, ukrajinska kriza bi mogla da pređe svoje geografske granice i dosegne sasvim druge razmere.

Situacija u odnosima Rusije i NATO pogoršava se predvidivo i namerno. NATO je pokrenuo hibridni rat protiv Rusije. Vašington i njegovi sateliti učinili su sve da našu interakciju i kanale komunikacije svedu na kritični nulti nivo – rekao je Gruško.

Strateški poraz Zapada

On je dodao da izjava francuskog predsednika Makrona o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu pokazuje spremnost da se krene „putem eskalacije“.

– Rusko ministarstvo spoljnih poslova je više puta komentarisalo nedavne opaske francuskog predsednika o mogućem slanju vojnog osoblja država članica NATO u zonu neprijateljstava.

Opet, te ideje su odmah negirali štabovi NATO u Briselu, Vašingtonu i većini glavnih gradova drugih država članica. Ipak, te izjave pokazuju spremnost da se ide putem eskalacije u vreme kad Zapad trpi strateški poraz na terenu.

Takve tvrdnje, bez obzira na spoljnopolitičke ili unutrašnje političke ciljeve, neprihvatljive su za odgovorne političare, posebno u trenutku ionako uzavrele vojno-političke situacije u Evropi – istakao je Gruško.

Lekorni ubeđivao Šojgua da Zapad i Kijev nemaju ništa s napadom u Moskvi
Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni je tokom razgovora uporno pokušavao da

ubedi Šojgua da Ukrajina i Zapad nisu umešani u teroristički napad u „Krokus siti holu“ u Moskvi, u kojem su ubijene 144 osobe. On je za to okrivio isključivo Islamsku državu (ISIS).

„Sergej Šojgu je istakao da će istraga, pokrenuta u vezi sa terorističkim napadom, sigurno biti privedena kraju, te da će svi odgovorni biti kažnjeni“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako je istaknuto, Šojgu je podsetio svog francuskog kolegu da postoje informacije o ukrajinskom tragu u organizaciji napada.

„Kijevski režim ne radi ništa bez odobrenja svojih zapadnih supervizora. Računamo na to da u ovom slučaju francuske bezbednosne službe ne stoje iza njega“, citiran je Šojgu.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /