in

Francuska vojska vežba za rat sa Rusijom!

Francuska vojska vežba za rat sa Rusijom!

Uslovi u kojima se obučavaju vojnici u centru za obuku na istoku Francuske su veoma bliski onima na stvarnom bojnom polju, navodi portal.

Francuska vojska se priprema za sukob visokog intenziteta sa neprijateljem koji im može parirati u domenu vatrene moći, što je ogromna promena za oružane snage koje su protekle decenije provele u borbama protiv pobunjeničkih i terorističkih grupa u državama poput Malija i Avganistana.

Međutim, zbog sukoba u Ukrajini koji je ušao u treću godinu, označio je povratak konflikta širokih razmera na evropski kontinent, izjavio je za „Politiko“ pukovnik Aksel Denis, koji se nalazi na čelu CENTAC – centra za obuku u Malili le Kampu u istočnoj Francuskoj, gde se sprovode pomenute pripreme.

„CENTAC je jedino mesto u Francuskoj gde možete videti kako izgleda rat“, rekao je pukovnik.

U pitanju je kamp koji se prostire na 120 kvadratnih kilometara, površini većoj od Pariza, i to je jedino mesto u Francuskoj, na kom različite jedinice vojske – pešadijske, oklopne, artiljerijske i inžinjerijske – inače raštrkane po državi, mogu vežbati zajedno. Takođe je i jedino mesto na kom su desetine tenkova „leklerk“ aktivni tokom cele godine.

Kako se navodi, uslovi u kojima se obučavaju vojnici u ovom centru su veoma bliski onima na stvarnom bojnom polju, pa se tako konstantno oponašaju zvuci, svetlost i toplota koju izaziva artiljerijska vatra, dok su lažne mine postavljene svuda, a radio-komunikacija može biti prekinuta u svakom trenutku bez prethodnog obaveštenja.

Odluka o početku priprema za veći sukob, usledila je nakon izjave komandanta kopnene vojske Francuske Generala Pjera Šila da „nakon decenija vojnih operacija u Africi, Francuska sve više prebacuje fokus na istočno krilo Evrope i njene oružane snage moraju biti sposobne“.

Kombinovani napad i problem mobilnih telefona

Iako oficiri koji rukovode obukom u CENTAC-u nisu konkretno odredili za kog se to neprijatelja spremaju, iz intenziteta i složenosti obuke jasno je da se radi o sili poput Rusije.

Tome u prilog svedoči iz scenario vežbe, koji, kako navodi „Politiko“, od vojnika na obuci zahteva da zaustave napredovanje zamišljenog protivnika, čije trupe glume njihove iskusnije kolege. Prema mišljenju oficira iz CENTAC-a, glavnu pouku koju su oni izvukli iz sukoba u Ukrajini jeste da treba izbegavati frontalne juriše, jer to dovodi do ogromnih gubitaka i neuspeha u potiskivanju neprijatelja.

Stoga se može pretpostaviti da su Francuzi zaista naučili neke lekcije iz SVO, naročito iz letnje ukrajinske ofanzive, jer su tada „elitne“ ukrajinske jedinice obučavane od NATO instruktora (koji dele slična iskustva sa svojim francuskim kolegama) doživele fijasko.

Zato se francuski vojnici uvežbavaju za sprovođenje kombinovanih napada, koji podrazumevaju sadejstvo pešadije, oklopnih jedinica, inžinjerije i artiljerije povezane sa novim tehnologijama poput izviđačkih dronova za korekciju vatre.

Ukoliko snage na terenu nisu u stanju da kombinuju dejstvo oklopnih vozila, pešadije i artiljerije postoji ogroman rizik da će doći do njihovog uništenja, a nesposobnost koordinacije svih ovih elemenata onemogućava proboj kroz dobro pripremljene linije odbrane, što je takođe potvrđeno tokom ukrajinske letnje ofanzive.

„Ono što je problematično u Ukrajini jeste to što pojedini tenkovi deluju sami, a samim tim ne deluju uopšte“, rekao je pukovnik Aksel Denis, verovatno misleći na skoro uništene američke

„abramse“, koji su u očajničkim potezima ukrajinske komande i zbog nedostatka artiljerijske municije, poslati na front bez adekvatne podrške i potom uništeni zahvaljujući operaterima dronova i pešadiji ruske vojske.

Interesantno je i da vojnici na obuci moraju da nauče da koriste mape, umesto računara i telefona u tzv. „degradiranom režimu“, kako bi se pripremili za situacije u kojima će mreže i satelitska navigacija biti nedostupne zbog ometanja, ali i zbog rizika od moguće detekcije položaja putem „pametnih“ telefona.

Ipak, ono što ovde upada u oči jeste da korišćenje geografskih karti i mapa predstavlja (ili bi bar trebalo da predstavlja) potpuno uobičajen deo vojničke obuke, pa je ovo samo po sebi dobar

pokazatelj u kakvom stanju se nalaze francuske snage kada im je za „upoznavanje regruta sa rizicima korišćenja telefona i interneta“ potrebna posebna obuka.

Iz svega navedenog deluje da je francuska vojska konačno postala svesna činjenice da im njihovo iskustvo iz borbi sa afričkim pobunjenicima i terorističkim grupama neće biti od velike koristi, ako naspram sebe bude imala protivnika u vidu konvencionalnih oružanih snaga, koje u pojedinim segmentima imaju nadmoć.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /