in

Francusku čeka nemački scenario? Poljoprivrednici najvali opšti haos u Parizu!

Francuski poljoprivrednici najavili su da će u ponedeljak, 29. januara, početi sa potpunom blokadom Pariza i na taj način onemogućiti isporuku bilo koje vrste robe u prestonicu.

Predstavnik Udruženja „Mladih poljoprivrednika“ Maksim Bizar rekao je da će blokada početi u večernjim časovima i da će trajati najmanje pet dana, prenosi RIA Novosti.

– Doneli smo odluku da promenimo svoje metode i organizujemo blokadu Pariza i tri departmana oko prestonice. Zamisao je da nijedan kamion ne dostavi robu u prestonicu – izjavio je Bizar za lokalne medije.

On je istakao da poljoprivrednici nameravaju da pod svojom kontrolom drže saobraćajnice ka Parizu „dokle god je to potrebno“, kako bi se grad suočio sa nestašicom proizvoda.

Prema njegovim rečima, to neće biti operacija od 12 do 15 časova, već akcija koja će trajati najmanje pet dana čime će se preneti jasan stav stanovnicima Pariza da su im poljoprivrednici potrebni da bi preživeli i da prestonica ne može samostalno da funkcioniše.

Iz Udruženja „Mladi poljoprivrednici“ saopšteno je da su potrebne pripreme za tako obimnu blokadu kojom će biti zatvoreni brojni putevi i da zbog toga prekidaju proteste tokom vikenda.

Iz Udruženja ističu da su mere koje je predložio premijer Gabrijel Atal nedovoljne.

Nešto ranije Atal je objavio da su vlasti „čule i shvatile“ probleme sa kojima se suočavaju poljoprivrednici.

Atal je naveo da će vlasti odbiti povećanje poraza na dizel koji se koristi u poljoprivredne svrhe, što je jedan od razloga protesta poljoprivrednika.

On je istakao da je Francuska protiv zaključenja sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i članica južnoameričkog bloka „Merkosur“, čime bi, prema oceni poljoprivrevrednika bili stvoreni uslovi za nepoštenu konkurentnost.

U proteklih sedam dana poljoprivrednici su blokirali glavne saobraćajnice u Francuskoj, gde su postavili prepreke od sena, gomila đubriva i guma. Saobraćaj blokiraju i traktori parkirani na autoputevima.

(Srna)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /