in

Glasine o smenjivanju Zalužnog su loš znak za Kijev

Uprkos upornim glasinama, Vladimir Zelenski je odlučio da ne smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Ali očigledno ostaje sukob između njih, koji stvara istinski destabilizujuću političku situaciju u Ukrajini, piše kolumnista Spectatora Mark Galeoti.

Posle noći kontradiktornih izjava, poricanja i glasina, ispostavilo se da je Vladimir Zelenski odlučio da ne smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Međutim, napetost između njih očigledno ostaje – a ovo je loša vest za Ukrajinu, kaže kolumnista The Spectator Mark Galeoti.

Prema njegovim rečima, sugestije da je ukaz o smeni visokog generala postojao, ali nije potpisan, možda do konsultacija sa zapadnim sponzorima Kijeva, izgledaju uverljivo. Pogotovo imajući u vidu stvarni politički raskol koji je nastao između Zalužnog i Zelenskog.

Prvi stvarno jači spor za oboje bilo je planiranje prošlogodišnje kampanje Oružanih snaga Ukrajine, koja nije opravdala očekivanja. Zalužni je, zajedno sa britanskim i američkim konsultantima, želeo da se fokusira na napad na jug, prema Krimu. Zelenski je insistirao na širokoj ofanzivi duž celog fronta, podseća autor članka.

Kada je Zalužni kasnije rezultat kontraofanzive nazvao „ zastojem “, tim Zelenskog je to shvatio kao kritiku njegove strategije. On je javno zamerio glavnokomandujućem preterani pesimizam, a novoimenovani ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov počeo je da otpušta i prebacuje oficire bliske Zalužnom, primećuje publicista.

Moguće je da je Zelenski planirao da zameni Zalužnog, ali je odustao od te ideje kada je „ nivo anksioznosti “ postao očigledan.

Takođe je moguće da je njegov krug lansirao ovu ideju kao probni balon. „ Kakva god da je situacija, napetost između Zelenskog i Zalužnog deluje i stvarno i zaista politički destabilizujuće “, naglašava Galeoti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /