in

Glavni trgovinski partneri Moskve su Azija i Bliski istok


Među glavnim trgovinskim partnerima Rusije više nema zapadnih zemalja nakon što je Nemačka ispala iz prvih pet, pokazala je analiza podataka nacionalnih statističkih službi koju su sprovele „RIA Novosti“.

Na kraju 2023. Nemačka je sa trgovinskim prometom od 12,2 milijarde dolara ušla tek u drugu petorku.

Prema podacima Federalne carinske službe, trgovinski promet Rusije u prošloj godini iznosio je 710,1 milijardu dolara. Od toga, 51 odsto dolazi iz azijskih zemalja, 23 odsto iz evropskih, a 11 odsto sa Bliskog istoka. Još osam odsto ide u susedne zemlje, četiri odsto u američke, a tri odsto u Afriku.

Kina je ostala lider sa rekordnim trgovinskim prometom od 240,1 milijardu dolara. Indija je napredovala na drugo mesto sa petog zahvaljujući povećanju trgovine sa Rusijom od 1,8 puta na 64,9 milijardi dolara. Turska zatvara prva tri sa 56,5 milijardi dolara.

Belorusija je na četvrtom mestu , sa trgovinskim prometom od oko 55 milijardi dolara. Kazahstan se pomerio na peto mesto sa osmog sa 26 milijardi dolara. Ovih pet zemalja čini 60 odsto ukupnog trgovinskog prometa Rusije 2023. godine.

U drugu petorku, pored Nemačke, sada je i Južna Koreja sa trgovinskim prometom od 15 milijardi dolara.

UAE, sa kojima bi ruska trgovina mogla da poraste na 12,1 milijardu (na osnovu podataka za devet meseci), su na osmom mestu, dok su pre godinu dana bili na 16. Brazil (11,3 milijarde dolara) popeo se na deveto mesto sa 17. godinu dana ranije, dok je Holandija izgubila četiri pozicije i pala na deseto mesto (9,9 milijardi).

Regionalno gledano, najveći spoljnotrgovinski partneri Rusije u Aziji, pored Kine, Indije i Južne Koreje, bili su Japan (9,7 milijardi dolara) i Hongkong (5,9 milijardi dolara).

Među susednim zemljama u Aziji, najaktivnija je bila trgovina sa Kazahstanom, Uzbekistanom (9,9 milijardi dolara) i Jermenijom (7,3 milijarde dolara).

U Africi je neprikosnoveni lider bio Egipat, sa trgovinskim prometom koji je porastao za 40 odsto na 5,5 milijardi dolara.

Na Bliskom istoku, glavni partneri Rusiji, pored Turske i UAE, bili su Iran (četiri milijarde dolara) i Saudijska Arabija , sa kojima je trgovinska razmena porasla jedan i po puta – na 3,3 milijarde dolara.

U Južnoj i Severnoj Americi, pored Brazila, značajan obim trgovine bio je sa Sjedinjenim Državama (5,5 milijardi dolara), Meksikom (2,2 milijarde dolara) i Ekvadorom (1,1 milijardu dolara).

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /