in

„Global Times“ otkriva zašto SAD podstiču svetski rat

„Global Times“ otkriva zašto SAD podstiču svetski rat

Kineski list konstatuje da su nove ratne pretnje iz Amerike pune fanatizma i da sve države koje su opredeljene za mir treba da im stanu na put.

Takođe, upozorava da ko se igra vatrom, od nje će stradati

Komentarišući novi izveštaj američke Kongresne komisije za strategiju kojim se Vašington poziva na proširenje vojne moći, posebno programa modernizacije nuklearnog oružja kako bi se pripremio za moguć istovremeni rat s Kinom i Rusijom, „Global tajms“ konstatuje da se radi o nečemu što su trezveni američki stratezi, poput Henrija Kisindžera, smatrali noćnom morom koju bi trebalo izbeći po svaku cenu.

„Američka elitna komisija, čiji su članovi iz istraživačkih centara i penzionisani zvaničnici odbrane, bezbednosni zvaničnici i bivši kongresmeni, radi na tome da se ta noćna mora ostvari“, piše u svom uvodniku glasilo blisko Komunističkoj partiji Kine, dodajući da konkretni predlozi iz ovog izveštaja – kao što su raspoređivanje bojevih glava, krstarećih projektila, podmornica s balističkim projektilima – izazivaju jezu kod svakog ko poseduje i trunku razuma.

„Kolike su dimenzije ludila u koje tonu SAD?“, pita se uredništvo „Global tajmsa“ posebno ako se ima u vidu da vojna potrošnja u Americi čini skoro 40 odsto ukupnih svetskih izdataka za odbranu i godinama dramatično raste, dok je vojna potrošnja u 2023. godini dostigla 813,3 milijarde dolara, više od BDP-a većine zemalja.

„Takav izveštaj pun geopolitičkog fanatizma i ratnih slika, bez obzira da li je zaista Vašingtonov ‘vodič’ za donošenje odluka, opasan je i sve zemlje koje se zalažu za mir treba da mu se suprotstave“, piše kineski list.


I Kina i Rusija su nuklearne sile i svi znaju da je izazivanje konfrontacije između nuklearnih sila sumanuta ideja. Čak je i promovisanje trke u nuklearnom naoružanju pod parolom odvraćanja katastrofalan korak unazad u istoriji.

Nemoguće je da vašingtonske elite koje su preživele Hladni rat nisu toga svesne. Činjenica da američki Kongres predstavlja takav apsurdan izveštaj je nadrealna, ali ne i iznenađujuća – u skladu je s iskrivljenom političkom atmosferom u Vašingtonu danas, dodaje list.

Razmatrajući šta se krije iza ove ratoborne retorike, kinesko glasilo ukazuje na to da je palestinsko-izraelski sukob naglo podigao akcije američke odbrambene industrije, kao i da je taj sektor najviše profitirao od rata u Ukrajini.

„Vojnoindustrijski kompleks, poput geopolitičkog monstruma, parazitira na američkom društvu, manipulišući svakim njegovim potezom, gurajući Vašington korak po korak ka sprovođenju ideja koje su donedavno smatrane za nemoguće. Prosperitet američkog vojnoindustrijskog kompleksa izgrađen je na krvi i leševima“, ističe „Global tajms“.

Duboko je uznemiravajuće što je nekad fantazija o istovremenom ratu s Rusijom i Kinom ušla na dnevni red u Vašingtonu. Ako bi SAD usvojile tek delić preporuka iz ovog izveštaja, usledila bi nemerljiva šteta i po svet i po Ameriku.

Postoji stara kineska izreka: „Ko se igra vatrom, od nje će stradati“, zaključuje uredništvo kineskog lista.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

The post „Global Times“ otkriva zašto SAD podstiču svetski rat first appeared on .

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /