in

GOTOVO JE: SAD i EU počeli pregovore šta da se preda Rusima za mir sa Moskvom

GOTOVO JE: SAD i EU počeli pregovore šta da se preda Rusima za mir sa Moskvom

Sjedinjene Države i Evropa razgovaraju sa Kijevom o mogućnosti pregovora sa Rusijom i o tome čega će ona morati da odustane zarad mira, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na zvaničnike.

„Zvaničnici iz Sjedinjenih Država i Evrope počeli su razgovore sa ukrajinskom vladom o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom za okončanje rata.

Razgovori uključuju široke obrise onoga od čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla sporazum“, navodi se u izveštaju.

Neki od ovih razgovora održani su prošlog meseca tokom sastanka kontakt grupe o Ukrajini.

Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici zabrinuti su što je sukob, po njihovom mišljenju, dospeo u ćorsokak. Oni takođe nisu sigurni u svoju sposobnost da pruže dalju pomoć Kijevu.

Ranije je, kako je preneo Politiko, američki senator Džejms Dejvid Vens iz Ohaja rekao da će po okončanju sukoba deo teritorije Ukrajine biti pod kontrolom Rusije.

„Vojni ciljevi Zelenskog ne odgovaraju stvarnosti, a deo njegovog okruženja mu pruža otpor. Sukob bi trebalo da se završi ruskom kontrolom nad ukrajinskom teritorijom i sporazumnim rešenjem“, citiraju novinari izjavu političara.

On je dodao da su izjave vojnog vođe Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog o situaciji na frontu otkrile duboka neslaganja unutar ukrajinske elite.

Poljski pukovnik Maciej Matisiak je u intervjuu za Wirtualna Polska takođe izrazio mišljenje da će ukrajinska vlada morati da napravi teritorijalne ustupke tokom pregovora sa Rusijom.

On je dodao da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine zaglavljena u ćorsokaku, a sadašnja taktika ukrajinskih glavnokomandujućih „više tenkova i vojnika“ više ne funkcioniše i ne donosi uspeh. Po njegovom mišljenju, na ukrajinsku kontraofanzivu se jednostavno može zaboraviti.

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, u članku za magazin Ekonomist, priznao ćorsokak u sukobu i rekao da se ne nada napretku, iako su prema „udžbenicima NATO – a ” Oružane snage Ukrajine već trebale da se „bore“ na Krimu.

Kako je preneo Politiko , republikanci smatraju Zalužnijeve reči razlogom za preispitivanje američke podrške Kijevu. Prema rečima senatora Džoša Holija , Zalužnijeva iskrenost je „probila veliku rupu“ u ukrajinskoj politici administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je „neuspeh“.

Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada koštali su Kijev gubitka od više od 90 hiljada ubijenih i ranjenih vojnika. Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednoj oblasti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /