in

Haos u Crvenom moru menja sve za 180 stepeni- Direktan udar na Evropu! Ovo je scenario

Poremećaji u pomorskom saobraćaju na Crvenom moru podići će cene robe široke potrošnje, posebno u Evropi, izjavio je finansijski direktor kompanije logističke multinacionalne kompanije „DP World“ Juvraj Narajan.

Finansijski direktor kompanije sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima očekuje da će najveći teret poskupljenja zbog poremećaja u transportu pasti na leđa potrošača u Evropi.

– Cena robe koja dolazi iz Azije u Evropu biće znatno veća. Evropski potrošači će osetiti posledice… One će biti teže u razvijenim privredama nego u privredama u razvoju – rekao je Narajan na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, piše Jutarnji.hr.

Rastu i premije osiguranja od ratnog rizika za pošiljke koje putuju kroz Crveno more, rekli su izvori iz sektora osiguranja. Kontejnerski brodovi čekaju pred ulazom u Crveno more ili odabiru dulju rutu, oko Rta dobre nade.

Podsetimo, britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) prijavila je novi ozbiljan incident u Crvenom moru, koji se dogodio oko 100 nautičkih milja severozapadno od grada Salif u Jemenu. Britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambri objavila je da je brod za rasuti teret koji je plovio pod zastavom Malte i u vlasništvu Grčke, pogođen projektilom.

Takođe je danas američka vojska izvršila novi napad na Jemen gađajući protivbrodske balističke rakete na teritoriji koju kontrolišu militantni Huti. Informaciju su saopštila dva američka zvaničnika, piše Rojters. Ponovni napad na Jemen je najnovija vojna akcija protiv Huta, koji napadaju teretne brodove u Crvenom moru.

Zvaničnici, koji su govorili uz uslov da ostanu anonimni, rekli su da su ciljali četiri protivbrodske rakete.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /