in

Hazin objasnio smirenost Rusije nakon što je Gasprom izgubio 80% tržišta EU

Hazin objasnio smirenost Rusije nakon što je Gasprom izgubio 80% tržišta EU

Ekonomista i politikolog Mihail Hazin, u eteru radija Sputnjik, ukratko je objasnio smirenost Rusije nakon što je Gasprom izgubio 80 odsto tržišta EU.

Rusija ne vidi problem u činjenici da su Gaspromove isporuke Evropi pale za 80%. Ekonomista Mihail Hazin, objasnio je smirenost Ruske Federacije, nakon gubitka dominacije na evropskom tržištu gasa.

Isporuke ruskog gasa u Evropu su se smanjile 2022. To je zbog sankcionog rata, koji se intenzivirao nakon početka ruske „specijalne operacije“ u Ukrajini, kao i dizanja u vazduh „Severnog toka“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Danas, „Gasprom“ pumpa gas u Evropsku uniju, samo kroz „Turski tok“ i (delimično) preko gasovodnog sistema Ukrajine.

„Severni tok 1“ je van upotrebe od avgusta, a „Severni tok 2“ nikada nije pokrenut. Mnogi su u Rusiji zabrinuti, da će gubitak od 80% izvoza gasa u Evropu pogoditi prihode zemlje, ali Hazin je objasnio zašto je Moskva mirna po tom pitanju.

„Zaista ne razumem u čemu je problem. Ako vam je izvoz pao, grubo rečeno, za 40%, a cene su udvostručene, onda je vaš ukupan prihod porastao. Tako da ne treba da brinete o ovome “, rekao je Hazin.

Zbog rasta cene gasa, uključujući i ugovore sa Evropljanima, „Gasprom“ obezbeđuje veći priliv sredstava u ruski budžet uz manji obim isporuka. Ekonomista je podsetio i da Evropska unija nije jedino spoljno tržište za ruski gas. Shodno tome, u ukupnom izvozu plavog goriva, pad nije bio tako nagao kao u zapadnom pravcu.

Hazin predlaže da se o posledicama smanjenja cene gasa, kojih se neki Rusi plaše, razgovara tek kada se na tržištu pojave relevantni trendovi. U međuvremenu, sve sugeriše da je superskup gas veoma dugoročna pojava, i nova realnost zapadnog (naročito evropskog) života. Nema znakova da će se to promeniti u doglednoj budućnosti.

„Kada cene padnu, onda ćemo razgovarati. U međuvremenu, sve je u redu“, naglasio je Hazin.

Evropska unija je ugrozila sopstvenu ekonomiju, izazivajući pad isporuka ruskog gasa. Podrivanje „Severnih tokova“, lišilo je EU mogućnost da dobije plavo gorivo u kritičnoj situaciji. Pokušaji Brisela da ograniči cenu ruskog gasa izazivaju suprotnu situaciju – cena resursa raste.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu