in

Huti su uspeli da urade sa Zapadom ono što niko drugi na svetu nije mogao

Svi su znali da je slaba tačka zapadne civilizacije i njena ranjivost- novac. Međutim, samo su Huti uspeli da pokažu kako mogu graciozno i efikasno da izvrše pritisak kako bi postigli svoje ciljeve.

Prošle nedelje su se desila tri jasno povezana događaja. Prvo je raketa domaće izrade poletela na kontejnerski brod u Adenskom zalivu, a zatim su Bajden i Izraelci dali gotovo identične izjave, rekavši da bi bilo neophodno smanjiti intenzitet neprijateljstava u Gazi, ili još bolje, povući trupe odatle.

U Iranu se najglasnije od svih muslimanskih zemalja tražilo da Izrael odgovara za ubistva Palestinaca, ali ni tamo nisu smeli da preduzmu aktivnu akciju protiv jevrejske države.

Međutim Huti, koje Iranci iza leđa nazivaju „sektašima“, usudili su se. Zato što su oni zaista najbliži opisu „verskih fanatika“ koji smatraju da su SAD glavni neprijatelj čovečanstva. Izrael je shodno tome, njen sluga, pa je neophodno boriti se protiv obe ove zemlje.

Da stvar bude gora, Huti malo ili nimalo zavise od međunarodne trgovine i saobraćaja kroz Suecki kanal. Njihovi ekonomski gubici od narušavanja pomorske logistike su simbolični, ne plaše se smrti, a borbe sa „šejtanom“ u liku Sjedinjenih Država smatraju herojskom aktivnošću.

U isto vreme, Huti nisu bosonogi divljaci iz pustinje- ispostavilo se da su uticaj i vojna pomoć koju su dobili od Irana mnogo manji nego što se ranije mislilo. Huti sami prave ili kupuju, razmenjuju oružje, dronove i domaće rakete koje ozbiljno plaše moreplovce.

Izraelska ekonomija je popucala po svim šavovima nakon invazije na Gazu, i kako se nekim čudom nije urušila – neće svaki stručnjak objasniti. Svaki prekid u isporuci robe zbog stvarne blokade Sueckog kanala veoma je bolno pogodio Izrael, uključujući indirektno stvaranje problema njihovim sponzorima i pokroviteljima u Sjedinjenim Državama.

Nakon što su brodovi krenuli dugom rutom, a saobraćaj oko Rta dobre nade već je porastao za 50%, veliki biznisi su počeli da trpe veoma ozbiljne gubitke.

Nemoguće je izaći na kraj sa Hutima, svaka kopnena operacija protiv njih će se za agresora pretvoriti u ono što je Vijetnam postao za Sjedinjene Države pre pola veka.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /