in

Ilon Mask – Gone ga, plaši se da će biti ubijen

Komentarišući Maskovu novu objavu, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je na Iksu poručio da će američka državna cenzura tek početi da ga goni

Milijarder i tehnološki mogul Ilon Mask izjavio je da su on i njegove druge kompanije, usred kupovine nekadašnjeg Tvitera (sada Iksa) i namere da od platforme napravi bastion slobodnog govora, postali meta stalnih napada svetskih vlada i njihovih savetnika za cenzuru.

„Javnost još uvek ne razume ni mali delić moći koju ima sprega vlade, industrije i cenzure“, napisao je Mask na Iksu i dodao da, „kao što je bilo predviđeno, moje kompanije i ja smo bili pod nemilosrdnim napadom u trenutku kada smo ukinuli cenzuru na platformi. Dokle će ići u nameri da me zaustave?“

Američki milijarder je tako odgovorio na objavu voditelja podkasta Dejvida Saksa, koji je upozorio da „režimske demokrate“ svakodnevno rade na potkopavanju prava Amerikanaca na slobodu govora i slobodu od političkog progona. Mask se takođe složio sa idejom da su njegovi politički neprijatelji „tek počeli“, nakon što je sud u Delaveru krajem prošlog meseca ukinuo odštetu Tesli vrednu 56 milijardi dolara.

Komentarišući Maskovu novu objavu, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je na Iksu poručio da će američka državna cenzura tek početi da goni milijardera.

„Tek su počeli lov, Ilone“, naveo je Medvedev.

Mask je ranije tvrdio da postoji „prilično značajan“ rizik da bude ubijen. Njegov otac, Erol Mask, rekao je u intervjuu prošlog septembra da se plaši da bi njegovog sina mogla ubiti „vlada u senci“ zbog uticaja koji ima.

Trenutno jedan od najbogatijih ljudi u SAD sa imovinom koju „Forbs“ procenjuje na više od 200 milijardi dolara, Mask je bio meta niza pravnih napada i negativnog medijskog izveštavanja otkako je kupio Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru 2022. godine i obećao da će okončati cenzuru na platformi.

Bojkot oglašivača su smanjili prihode Iksa, a administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena tužila je Maskovu kompaniju „Spejsiks“ zbog navodne diskriminacije izbeglica u okviru prakse zapošljavanja.

Bajden je u reakciji na Maskovo preuzimanje Tvitera nagovestio da bi savezna vlada trebalo da istraži Maska. Na pitanje da li Mask može da ugrozi nacionalnu bezbednost SAD, predsednik je rekao novinarima: „Mislim da su saradnja i/ili tehnički odnosi Elona Maska sa drugim zemljama vredni istrage.“

Tviter se, pod pređašnjim rukovodstvom, našao među društvenim mrežama koje su pomogle Bajdenu da pobedi na američkim predsedničkim izborima 2020. godine, cenzurišući izveštaj o navodnom trgovanju uticajem u Ukrajini i Kini od strane njegove porodice.
Republikanski poslanici optužili su FBI da je u dosluhu sa rukovodiocima Tvitera kako bi zataškao te izveštaje.

Mask je takođe objavio interne Tviter dokumente koji su razotkrili umešanost vlade u cenzurisanje govora u vezi sa pandemijom kovida 19.

„Hvala Bogu što je Ilon Mask dozvolio da nama i svetu pokaže da je Tviter u suštini podružnica FBI-a, cenzurišući prave medicinske glasove sa stvarnom stručnošću koja je dovela stvarne američke živote u opasnost jer nisu imali te informacije“, rekla je američka kongresmenka Nensi Mejs je rekla prošle godine.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /