in

Inflacija u evrozoni raste, poslovna aktivnost pada

Očekuje se da će inflacija ponovo skočiti u većem delu Evrope, što dovodi u sumnju nade investitora da će Evropska centralna banka (ECB) početi da smanjuje kamatne stope već u martu, piše „Fajnenšel tajms“. Slično upozorenje o kamatnim stopama već je stiglo iz SAD.

Podaci iz Francuske pokazuju da je inflacija porasla u skladu sa očekivanjima ekonomista na 4,1 odsto u godini do decembra, u odnosu na 3,9 odsto u novembru nakon postepenog ukidanja energetskih subvencija.

Inflacija će verovatno naglo skočiti u Nemačkoj, gde se očekuje skok godišnjeg rasta potrošačkih cena na 3,8 odsto u decembru, u odnosu na 2,3 odsto mesec dana ranije, kažu ekonomisti koje je anketirao Rojters.

Rast potrošačkih cena u evrozoni usporava se već šest meseci, približavajući se cilju ECB od 2 odsto. Tržišta obveznica i akcija ojačala su u poslednjim nedeljama 2023. jer su se investitori kladili da će troškovi pozajmljivanja početi da padaju na proleće.

Međutim, očekuje se da će smanjenje vladinih subvencija za gas, struju i hranu, koje je počelo prošle godine, izazvati ponovno ubrzanje godišnje inflacije u većem delu Evrope.

Veruje se da će brojke za ukupnu evrozonu, koje treba da budu objavljene u petak, pokazati da je inflacija porasla sa 2,4 odsto u novembru na 3 procenta u decembru, okončavajući šest meseci uzastopnog pada. To za investitore znači da ECB najverovatnije neće početi da smanjuje kamatne stope, naročito posle signala da američki Fed nije voljan da tako brzo spušta kamatne stope.

U međuvremenu, podaci koje je prikupio „Es end Pi global“ pokazuju da je poslovna aktivnost u evrozoni nastavila da se smanjuje na kraju 2023. godine, pre svega „zahvaljujući“ padu u dominantnoj uslužnoj industriji.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za blok mera proizvodne i uslužne aktivnosti, revidiran je za decembar kako bi odgovarao novembarskim 47,6 nakon preliminarne procene od 47. To je ispod granice od 50, koja razdvaja rast od kontrakcije, sedmi mesec zaredom.

Podaci pokazuju da se evrozona, koja je doživela kontrakciju od 0,1 odsto u trećem kvartalu 2023. godine, verovatno ponovo smanjila u poslednjem kvartalu, ispunivši tehničku definiciju recesije, prenosi „RT internešenel“.

„Nivoi aktivnosti na kraju godine bili su ograničeni daljim slabljenjem potražnje. Najnoviji podaci ankete signalizirali su dalji solidan pad novih poslovnih prihoda i proizvođača i pružalaca usluga u evrozoni“, navodi se u izveštaju.

To još nije sasvim „recesijska“ teritorija za sektor usluge, ali atmosfera je daleko od orijentisane na rast. Nedostaju jasni signali koji ukazuju na skori povratak snažnoj ekspanziji, rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke. „PMI podaci ipak zvone na uzbunu za recesiju evrozone“, dodao je.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /