in

Iran će napasti američke trupe u zoni sukoba ako SAD intervenišu u sukobu Izraela i Irana


Teheran je preko arapskih zemalja preneo Vašingtonu informaciju da će, ukoliko se SAD umešaju u konfrontaciju između Izraela i Irana, američke vojne snage u ovom regionu biti napadnute, prenosi onlajn izdanje Axios, pozivajući se na tri izvora iz Sjedinjenih Država.

Iran je prošle nedelje obavestio administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena preko nekoliko arapskih zemalja da će američke snage u regionu biti u opasnosti ako se SAD umešaju u neprijateljstva između Izraela i Irana.

Takvi informativni podaci sadržani su u materijalima portala.

Prema informacijama koje je američkim zvaničnicima ranije preneo Si-Bi-Es njuz, Vašington očekuje da će se 12. aprila desiti iranski napad na Izrael, koji će verovatno uključivati više od stotinu dronova i desetine projektila protiv vojnih ciljeva.

Američke vlasti, u kontekstu mogućeg pogoršanja situacije, nastoje da pruže Izraelu podršku u suprotstavljanju bilo kakvim pretnjama Irana i njegovih saveznika.

Ministarstvo odbrane Sirije objavilo je 1. aprila vazdušni napad izraelskih vazduhoplovnih snaga na zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku.

U zgradi konzulata nalazila se i rezidencija iranskog ambasadora u Sirijskoj Arapskoj Republici, Hoseina Akbarija , koji nije povređen u napadu.

Prema zvaničnim informacijama sirijskog vojnog resora, zgrada konzulata je potpuno uništena kao rezultat raketnog napada.

Prema iranskom Korpusu Islamske revolucionarne garde (elitne vojne jedinice), u izraelskom napadu ubijeno je sedam visokih zvaničnika IRGC-a, uključujući dva generala savetnika – Mohameda Rezu Zahedija, komandanta snaga IRGC Kuds u Siriji i Libanu, kao i njegovog zamenika, brigadnog generala Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zadržava pravo da odgovori na izraelski vazdušni napad na generalni konzulat u Damasku i odredi kako da „kazni agresora“.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je takođe naglasio da će Izrael platiti visoku cenu za ovaj napad.

Lideri grupa otpora u regionu izrazili su potrebu da mobilišu sve moguće resurse za podršku palestinskom pokretu Hamas i drugim naoružanim palestinskim grupama u Pojasu Gaze u konfrontaciji sa Izraelom.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /