in

Iran raketira i ne mari za posledice- SAD se povlače (VIDEO)

Pakistan je danas saopštio da je Iran narušio vazdušni prostor te zemlje i ubio dvoje dece, nekoliko sati nakon što su iranski državni mediji objavili da su na meti raketnog napada bile dve baze militantne grupe Džaiš el Adl u Pakistanu.

Portparol pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova istakao je u saopštenju da bi taj incident mogao da ima „ozbiljne posledice“ i da je „potpuno neprihvatljiv“, prenosi Rojters.

Iran tvrdi da su pripadnici grupe DŽaiš el Adl ranije izvodili napade na iranske bezbednosne snage u pograničnom području sa Pakistanom.

-Ove baze su pogođene i uništene projektilima i dronovima, naveli su iranski državni mediji, ne iznoseći detalje.

Iranski Nurnjuz, povezan sa bezbednosnim strukturama, objavio je da su napadnute baze u pakistanskoj provinciji Beludžistan, dok iz Islamabada nisu pominjali lokaciju.

Pakistan je povodom incidenta uložio protest Teheranu, a šef iranske diplomatske misije u Islamabadu pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Iranska revolucionarna garda saopštila je u ponedeljak da je napala „špijunske centre i mesta gde se okupljaju antiiranske terorističke grupe“ u iračkom Erbilu.

Ranije danas, Iran je saopštio da je lansirao balističke rakete na ciljeve u Iraku i Siriji zbog odbrane svog suvereniteta i bezbednosti kao i radi suprotstavljanja terorizmu.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da Teheran poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja, ali da istovremeno koristi svoje „legitimno i zakonsko pravo da odvrati pretnje nacionalnoj bezbednosti“.

Irak je nešto kasnije opozvao svog ambasadora iz Teherana zbog napada Irana.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /