in

Iran razvio novo oružje – Stiže u Rusiju

Islamska Republika Iran razvila je novi dron koji će Rusija koristiti za napad na Ukrajinu.

Obavešteni bezbednosni izvor je za Skaj njuz rekao da će Teheran uskoro snabdevati Moskvu raketama zemlja-zemlja.

Bespilotna letelica Šahed-107 je opisana kao „eksplozivna izviđačka“ bespilotna letelica koja bi mogla da napadne vredne ciljeve kao što su višecevni raketni bacači SAD i Velike Britanije koje koristi ukrajinska vojska.

Rakete vredne više od dva miliona

Pomenuti izvor je za Skaj njuz rekao da je moguće da je nekoliko komada Šahed-107 ponuđeno Rusiji po ceni većoj od dva miliona dolara. To pokazuje da Iran ulaže velike napore da podrži rusku invaziju na Ukrajinu, dodao je izvor.

Ukrajina i Zapad tvrde da je Teheran već poslao stotine tzv dronove kamikaze. Reč je o dronovima marke Šahed-131 i Šahed-136.

Rusija takođe napada Ukrajinu dronovima i raketama jer se Kijev naoružao zapadnim sistemima protivvazdušne odbrane.

Bezbednosni izvor je rekao za Skaj njuz da je dron Šahed-107 zasnovan na dizajnu dronova Šahed-101, koji imaju rep u obliku slova V.

Nadzor i napad

Šahed-107 je dugačak oko 2,5 metra, a raspon krila mu je tri metra. Može se lansirati iz vozila, a domet mu je oko 1.500 kilometara. Veruje se da je opremljen kamerom koja može da emituje sliku uživo. Rečeno je da to znači da bi Rusija mogla da ga koristi za snimanje uslova na bojnom polju i identifikaciju ciljeva koje želi da napadne.

Izvor tvrdi da su iranske i ruske snage izvele vojne vežbe u vazdušnoj bazi u centralnom delu Irana i testirale dronove Šahed-107 i Šahed-136.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije i Ministarstvo spoljnih poslova Islamske Republike Iran nisu komentarisali navode pomenutog bezbednosnog izvora.

Iran je prošlog septembra odbacio tvrdnje da šalje oružje Rusiji.

Ukrajinski izvor je za Skaj njuz rekao da su tvrdnje o razvoju drona Šahed-107 verovatno tačne.

„Ovi dronovi nas zabrinjavaju“

„Ovi dronovi nas zabrinjavaju“, rekao je izvor i dodao da Rusija sada može da sklapa dronove Šahed-136 u fabrici u Republici Tatarstan.

„Ta fabrika bi trebalo da bude u poziciji da proizvodi 4.000 dronova svake godine do septembra 2025. godine“, rekao je izvor.

Gostujući profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu Majkl Klark tvrdi da su ovi potezi Irana „politički veoma skupi“. To znači da je Iran stao na stranu onih koji žele nasilno da sruše postojeći svetski poredak“, rekao je Klark.

Stižu rakete?

Bezbednosni izvor je takođe rekao za Skaj njuz da pouzdane informacije do kojih je došao sugerišu da su Rusija i Iran obnovile vojnu saradnju i da bi Rusija uskoro mogla da dobije raketne sisteme zemlja-zemlja od Irana. Iranci bi Rusima trebalo da pošalju i rakete čiji domet prelazi 300 kilometara.

Američki zvaničnik rekao je američkim medijima ranije ovog meseca da se Iran sprema da pošalje balističke rakete kratkog dometa Rusiji.

Zbog straha od daljih sankcija, Iran od početka invazije na Ukrajinu, Rusiji nije nudio precizne rakete dugog dometa. Međutim, izgleda da se situacija u Iranu promenila kada su prošlog oktobra istekle sankcije koje je Iranu uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Do promene iranske politike došlo je nakon što je palestinska vojno-politička organizacija Hamas koju podržava Teheran napala Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Ako Iran pošalje te balističke rakete Rusiji, mogao bi ponovo pokrenuti napad poput onog na ukrajinsku energetsku infrastrukturu koji je izazvao nestanak struje širom zemlje.

Fabijan Hinc iz istraživačkog centra Međunarodni institut za strateške studije rekao je da bi Iran mogao da pošalje u Rusiju taktičke rakete Ababil i kolekciju projektila Fateh. Rakete Fateh imaju domet od 300 do 700 kilometara i omogućile bi Rusiji da napadne ciljeve širom Ukrajine.

Ukrajina će morati da se brani od ovih raketa američkim raketama Patriot, koje imaju manji domet i koje nisu mnogo brojne. Patriote ne mogu da zaštite celu Ukrajinu od balističkih projektila.

Veruje se da bi Rusija mogla da plati Iranu za rakete i dronove novcem i vojnom tehnologijom.

(b92)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /