in

Iran upozorio da će se umešati ako Izrael izvede kopnenu invaziju na Gazu

Iran upozorio da će se umešati ako Izrael izvede kopnenu invaziju na Gazu

Portal Axios, pozivajući se na dva diplomatska izvora, objavio je da je Iran poslao poruku Izraelu.

U poruci je Iran ukazao da ne želi dalje da eskalira sukob između palestinskog pokreta Hamas i jevrejske države, ali da će biti prinuđen da se umeša ako se izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze nastavi kao kopnena.

Axios je naveo da se iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan u libanskoj prestonici, Bejrutu, sastao sa specijalnim koordinatorom UN za bliskoistočni mirovni proces Torom Venslandom.

Isti portal tvrdi: „Venesland je pozvao Abdolahijana da pomogne u sprečavanju širenja sukoba u Gazi i Izraelu na širi region Bliskog istoka“.

Šef iranskog ministarstva spoljnih poslova je navodno odgovorio da ni njegova zemlja takođe ne želi regionalni rat i da želi da pomogne da se oslobode civili koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze.

„Međutim, Amir Abdolahijan je naglasio da Iran ima svoje crvene linije. Rekao je da će Iran, ako se izraelska vojna operacija nastavi – a posebno ako Izrael ispuni pretnju da će izvršiti kopnenu ofanzivu na Gazu – morati da odgovori“.

Axios naglašava da je specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces preneo poruku Irana izraelskom savetniku za nacionalnu bezbednost Cahi Hanegbiju i drugim zvaničnicima u Tel Avivu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Fakti)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /