in

Iranski ministar odbrane postavio ultimatum SAD

Iranski ministar odbrane postavio ultimatum SAD

Iranski ministar odbrane, brigadni general Mohamed Reza Aštijani, zapretio je Sjedinjenim Državama „ozbiljnim udarcem“, ako Vašington ne okonča rat u Pojasu Gaze, prenosi agencija „Tasnim“.

„Naš savet Amerikancima je da odmah prekinu rat između Izraela i Palestine i obezbede prekid vatre, inače će Sjedinjene Države dobiti ozbiljan udarac“, rekao je šef odbrane.

Iranski ministar spoljnih poslova, Hosein Amir Abdolahjan, pozvao je 1. novembra Sjedinjene Države da preuzmu odgovornost za podršku izraelskim ubistvima stanovnika u Gazi i na Zapadnoj obali. Prema njegovim rečima, ako ne prestanu genocid nad palestinskim narodom i ratni zločini nad civilima, „region će se približiti donošenju ozbiljne odlučujuće odluke“.

Sukob na Bliskom istoku

Palestinsko-izraelski sukob povezan je sa teritorijalnim interesima strana, i ostao je izvor tenzija i borbi u regionu dugi niz decenija. Odluka UN, uz aktivnu ulogu SSSR-a, 1947. godine odredila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Nova runda sukoba počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutru. Nakon masovnog granatiranja, borci „Hamasa“ ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli i taoce. Vojno krilo pokreta, Brigada Al-Kasam, objavilo je operaciju „Al-Aksa poplava“.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju „Gvozdeni mačevi“ u pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući i civilne.

Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze- obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva.

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je devet hiljada ljudi, 32 hiljade je povređeno. U Izraelu je umrlo više od 1,4 hiljade ljudi, uključujući 20 Rusa. Pored toga, prema različitim procenama, „Hamas“ bi mogao da zadrži oko 200-250 ljudi u zatočeništvu.

Moskva je pozvala strane da prekinu neprijateljstva. Kako je rekao predsednik Vladimir Putin, rešavanje bliskoistočne krize moguće je isključivo na osnovu formule dve države koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /