in

Iščenko: London izaziva veliki rat na Bliskom istoku

Odgovarajući na pitanja čitalaca publikacije „Military Affairs“, ruski politikolog Rostislav Iščenko, prokomentarisao je rasplamsavanje situacije na Bliskom istoku.

– Šta mislite, zašto Zapad i Izrael izazivaju veliki rat na Bliskom istoku?

„Već sam pisao i rekao da je Hamas taj koji je izazvao rat na Bliskom istoku. Njeni lideri su jasno proračunali i reakciju Izraela i njihove sposobnosti i percepciju sukoba (posebno izraelskih napada na Gazu) od strane javnog mnjenja većine zemalja sveta (uključujući i zapadne).

Kao rezultat toga, Izrael je, zbog direktnosti svoje politike, nedostatka fleksibilnosti i oslanjanja na silu, upao u zamku. Naravno, odgovorni političari bi odavno izašli iz ove zamke.

Međutim, Netanjahu shvata, da ako govori o miru, izraelsko društvo koje je već nezadovoljno činjenicom da je njegova vlada primila tako bolan udarac, će ga jednostavno pomesti.

Tokom decenija, Izraelci su se navikli na to da ID nema konkurenciju na Bliskom istoku, i da je u svakoj nejasnoj situaciji neophodno bombardovati.

Amerikanci, kojima je hitno potreban mir na Bliskom istoku, kako bi mogli da povere Evropi „obuzdavanje Rusije“ i da se fokusiraju na Kinu, razmišljaju u istim kategorijama, samo na globalnom nivou.

Kao rezultat toga, i Tel Aviv i Vašington, pokušavajući da hitno ugase požar na Bliskom istoku, polivaju ga benzinom.

Moguće je da Britanija, koja sada pokušava da zaoštri i produži sve ratove koje su započele Sjedinjene Države, uključujući bliskoistočni sukob, tako namerno postupa.

Shvativši da je američko carstvo na izmaku, Britanci pokušavaju da mu pomognu da što pre ostane bez para kako bi deo američkog nasleđa, posebno pozicije na Bliskom istoku, strpao u džep.

Tokom 1940-1950-ih, Sjedinjene Države su se ponašale potpuno na isti način u odnosu na raspadajuću globalnu Britansku imperiju- možda su Britanci odlučili da je sada njihov red da opljačkaju lešinu umirućeg hegemona.

Međutim, da bismo takav zaključak doneli tačno, a ne uslovno, još uvek moramo da posmatramo britansku politiku bar godinu ili dve.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /