in

Isplivao tajni izveštaj, Bundesver u problemu

Nova jurišna puška nemačke vojske nije dovoljno precizna i ne može se sa sigurnošću tvrditi da će u borbenom dejstvu raditi ispravno.

To se navodi u poverljivom izveštaju koji prenosi britanski Telegraf.

„Oružane snage Nemačke bile su prisiljene da snize standarde testiranja za svoju pušku G95A1 nakon što nije prošla ispitivanje koristeći standardnu vojnu municiju“, navodi se u izveštaju koji je Bundestagu poslao nemački nacionalni ured za reviziju.

Aktuelna testiranja u laboratorijskim uslovima pokazuju da oružje ne zadovoljava vojne standarde kad je napunjeno borbenom municijom, navodi se u recenziji koju je prvi otkrio časopis Špigl.

„Vojsci treba jurišna puška koja je dovoljno precizna u stvarnim uslovima s borbenom municijom. Ministarstvo odbrane to više ne može da osigura zbog modifikovanog ugovora s proizvođačem oružja“, dodaje se u izveštaju.

Bundesverov Odsek za nabavku vojske dopustio je proizvođaču oružja Hekler & Koh da testira oružje koristeći civilnu municiju umesto istih patrona koje koristi vojska. Takođe su dopustili testiranje na sobnoj temperaturi umesto na ekstremnim temperaturama.

Puška je naručena kao zamena za G36, koju je takođe proizveo Hekler & Koh, a koja je tokom svog radnog veka bila obeležena skandalima. G36 je dobrim delom izrađena od plastike, ali nemački vojnici koji su služili u Avganistanu počeli su da se žale da njihovo oružje gubi sposobnost preciznog gađanja nakon kontinuirane paljbe.

Istraga ministarstva odbrane otkrila je da se tokom gađanja plastični kanal u kome se nalazi cev zagrejavao i postajao mekan. Istraživanje Bundesvera 2015. godine pokazalo je da samo 8 posto nemačkih vojnika veruje svom oružju, a Ursula fon der Lajen, tadašnja ministarka odbrane, rekla je da je G36 sumnjivog kvaliteta.

Nemačka vojska, koja broji 180.000 vojnika, trebalo bi sledeće godine da počne da dobija svoje novo oružje. Najnoviji problemi sa malim oružjem stižu u trenutku kad aktuelni ministar odbrane Boris Pistorijus priznaje da je zemlja loše pripremljena za rat.

„Nemački vojnici nisu zabrinuti zbog diskutabilne preciznosti novog oružja. Nemačke elitne trupe KSK opremljene su puškama G95A1 i nisu imale pritužbe“, izvestio je Špigl.

Nemački ministar odbrane, koji je na dužnosti godinu dana, obećao je da će vojsku osposobiti za rat nakon što su se pojavili izveštaji da Bundesver ima dovoljno municije za samo dva dana rata.

Međutim, njegovi pokušaji transformacije odbrambenih snaga oštećenih sklerotičnom birokratijom i zastarelom opremom, zasad nisu dali veće rezultate, piše Telegraf.

(thetelgraph, b92.net)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /