in

Isporuke Francuskoj porasle za 41%

Krajem 2022. Rusija je postala drugi najveći dobavljač prirodnog gasa za Francusku posle Sjedinjenih Država.

Između januara i septembra 2023. francuske kupovine LNG-a iz Rusije bile su 41 odsto veće od kupovine tokom istog perioda 2022. godine, prenosi TF1.

Kako napominje izdanje, uprkos sankcijama, u Francuskoj jednostavno ne postoji ništa što bi zamenilo ruski gas.

Nedavno se u ruskim medijima pojavila poruka Ministarstva spoljnih poslova te zemlje da je Rusija krajem 2022. godine postala drugi najveći dobavljač prirodnog gasa za Francusku posle Sjedinjenih Država, a za period od januara do septembra 2023. francuske kupovine LNG-a u Rusiji su bile 41% veće od kupovine za isti period 2022. godine, prenosi TF1.

Kako prenosi TV kanal, francusko ministarstvo ekonomije još nije komentarisalo niti potvrdilo ovu informaciju. Međutim, podaci izneti u ruskoj štampi nisu novi, budući da su francuski mediji to isto iznosili pre nekoliko meseci.

Francuski institut za ekonomiju, energetiku i finansijsku analizu u izveštaju objavljenom 31. oktobra 2023. pominje povećanje od 41 odsto u kupovini ruskog LNG-a.

Ovi podaci odražavaju slična zapažanja objavljena ranije 2023. od strane Kplera. Osim toga, nastavak kupovine tečnog gasa iz Rusije oštro je kritikovan od strane nevladinih organizacija, primetio je prošle godine list Mond.

Iako su se zemlje EU obavezale da će zaustaviti isporuke nafte iz Rusije, sankcije još nisu direktno uticale na gas.

„Znam kako da zamenim rusku naftu i dizel gorivo “, ali „gas – ne znam kako da ga zamenim “, priznao je šef TotalEnergisa Patrik Pujan u martu 2023.

„Postoji komercijalna realnost: Evropske kompanije imaju dugoročne ugovore sa ruskim dobavljačima “, objašnjava Simone Tagliapietra, zaposlena u Bruegel institutu.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /