in

isporuke gasa Kini dostigle su fundamentalno novi nivo

Gasprom je početkom januara doveo dnevne isporuke gasa Kini preko gasovoda Snaga Sibira na suštinski novi nivo, predviđen sporazumom za 2024. godinu, a već 2. januara snabdevanje je ažuriralo istorijski dnevni rekord, saopštila je kompanija.

Snabdevanje se vrši na osnovu bilateralnog dugoročnog ugovora o kupoprodaji gasa između Gasproma i kineske kompanije CNPC.

Dnevni zapisi o isporukama gasa tokom 2023. godine kroz gasovod Snaga Sibira ukazuju na interesovanje Kine za gas iz Rusije i pouzdanost Gasproma kao snabdevača, saopštila je ruska gasna kompanija.

„Pored godišnjeg povećanja isporuka predviđenog sporazumom, Gasprom je redovno obezbeđivao dnevne isporuke preko ugovornih obaveza. Novi dnevni zapisi su zabeleženi tokom cele godine. To ukazuje na interesovanje Kine za ruski gasovodni gas i pouzdanost Gasproma kao dobavljač i partner“, stoji u poruci kompanije.

Krajem 2023. godine Gasprom je Kini isporučio 22,7 milijardi kubnih metara gasa, 700 miliona kubnih metara više od ugovornih obaveza i jedan i po puta više nego 2022. godine, saopštila je kompanija.

„Krajem 2023. godine izvoz gasa u Kinu preko Snage Sibira iznosio je 22,7 milijardi kubnih metara. To je 700 miliona kubnih metara više od ugovornih obaveza Gasproma i jedan i po puta više nego 2022. (15,4 milijarde kubnih metara) “, stoji u poruci na Telegram kanalu kompanije.

Gasovod Snaga Sibira dostići će puni izvozni kapacitet 2025. godine – 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje, saopštio je Gasprom.

Snaga Sibira je gasovod od Rusije do Kine u dužini od oko tri hiljade kilometara. Isporuke preko njega počele su krajem 2019. sa Čajandinskog polja u Jakutiji, a tri godine kasnije gas je počeo da se transportuje sa Koviktinskog polja u Irkutskoj oblasti.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social

       

Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /